През годините, в които шеф Елица Божинова - една от най-известните жени в българското сладкарство, събира и надгражда професионален опит и умения, стига и до извода, че шоколадът е истински благоприятен за работа. Естествено, за да избере да се занимава само с него помагат и хората, чиито желания тя изпълнява. А по-голямата част от тях искат само едно - десерти с шоколад.

Елица Божинова

Източник: lifestyle.bg

Елица Божинова

С времето обаче в Елица се трупа и още нещо - любовта й към шоколада. Него тя не само много обича като храна, но го превръща и в свой предпочитан продукт за работа, малко или много - и в своя съдба.

"Шоколадът има душа, трябва да го разбираш и да го обичаш, за да те заобича и той."

И за да докаже това свое твърдение, Елица веднага е готова да каже с какво се съчетава най-сполучливо - с ядки, с карамел и с кафе. А с какво не? Поне тя никога не би опитала комбинация с риба, с чубрица или със субпродукти.

И макар за нея най-добрият шоколад да е белгийският и френският, Елица е убедена, че най-хубавият за всеки човек е този, който му е най-вкусен.

Снимка 431241

Източник: lifestyle.bg

Десет години са необходими на Илиан Илиев - кулинарен фотограф, стилист, педагог и автор на различни книги, да убеди Елица да прегърне идеята за книга. Решението да седне и най-накрая го направи - естествено, идва напълно спонтанно.

Снимка 431244

Източник: lifestyle.bg

"Почувствах се достатъчно сигурна, че мога да покажа професионални знания, натрупани през годините, съсредоточени в един основен продукт като шоколада."

"Магията на Шоколада" се ражда между изключително натовареното ежедневие на Елица, в което тя работи в своето ателие Dark and Milk. Именно там, сред прецизното изпълнение на поръчките и отговарянето на запитания за всякакви нестандартни шоколадови фигури, се случва и снимачният процес, писането на рецепти и всичко друго, докато се стигне до издадената книга.

Снимка 431242

Източник: lifestyle.bg

Как се работи с фотограф като Илиан Илиев?

"Магията на Шоколада" е наш съвместен проект. И като всеки работен процес, в който участват двама творци, не може да се каже, че всичко е било цветя и рози, но важен е крайният продукт.

Но Илиан Илиев е един от най-добрите фотографи на храна, чиито последни книги имат награди от най-престижния конкурс за кулинарни книги Gourmand World Cookbook.

Съвместната ни работа по "Магията на Шоколада" очакваме също да бъде отличена, тъй като в момента книгата е номинирана в две категории на същият конкурс - за фотография и за шоколад.

Какво ще открием в "Магията на Шоколада"?

Книгата съдържа 80 заглавия с над 100 рецепти. В нея има както базови рецепти и основни техники за работа с шоколад, така и по-сложни и по-екстравагантни комбинации на продукти и вкусове.

Голяма част от рецептите могат да бъдат приготвени в домашни условия и са достъпни за любители кулинари с афинитет към десертите. Но няма как да не кажа, че друга част изискват малко по-задълбочени познания по сладкарство, както и професионален опит и оборудване.

Коя е последната рецепта с шоколад, която създадохте?

Последните рецепти влязоха в книгата. Най-любопитните ще ги открият точно там. А една от любимите ми е с карфиол, бял шоколад и кориандър.

Снимките в текста са направени с най-новия модел на Motorola - motorola one vision