Свързваме плъховете най-вече с болести и мръсотия и вероятно не ни е идвало наум, че тези животинки могат да спасяват човешки животи. Затова и историята на Магауа успя да ни изненада.

Риана, Барбадос, превръщането на страната в република и обявяването на певицата за национален герой

Риана вече е "национален герой"

Какво се случи в Барбадос през изминалата нощ

Плъхът от Камбоджа стана световноизвестен тази седмица, когато дойде новината, че е починал на осемгодишна възраст. Той е наричан "плъхът герой", защото години служи вярно и има медал за храброст.

Твърди се, че е открил повече от 100 мини и други експлозиви, с което е спасил много човешки животи. Той е обучаван от неправителствената организация APOPO, която информира за неговата смърт.

"С много болка съобщаваме, че HeroRAT почина този уикенд. Магауа беше в добро здраве и прекара по-голямата част от миналата седмица, играейки с обичайния си ентусиазъм, но към края започна да намалява темпото и да се храни по-малко. Той отпразнува рождения си ден през ноември, достигайки старост от осем години", съобщават от организацията.

По думите им, Магауа е оставил "трайно наследство в животите, които е спасил". От миналата година плъхът е бил в заслужена пенсия. А от APOPO, които обучават плъхове от години, са категорични, че това е най-успешният им "ученик". Сега пък има не един, а десетки достойни наследници, предава CNN.

Той е от породата африкански гигантски плъх, известна със своята интелигентност, невероятно обоняние и поддаване от дресировка. Неправителствената органзация обучава плъховете да откриват миризмата на експлозивните химикали, използвани в противопехотните мини, и да ги посочват на техните служители.

По този начин са разчистени повече от 225 000 квадратни метра земя в Камбоджа, където десетилетията конфликти оставиха огромни територии, осеяни с опасни, невзривени устройства.