26-годишната Луиз Купър от Рединг, Англия, открива, че е бременна през февруари 2017 г., докато работи като бавачка в ски курорт във Франция. Седмица по-късно обаче повръщането ѝ се превръща в кошмар и не ѝ остава друг избор освен да се върне в родината си.

Защо не трябва да мием зъбите си непосредствено след сутрешното кафе

Защо не трябва да мием зъбите си след сутрешното кафе

Как точно ще си навредим

Симптомите ѝ се влошават и я приковават на легло. През април вече ѝ е поставена диагноза - оказва се, че бъдещата майка страда от хиперемезис гравидарум (HG). Известно е, че същото състояние има и Кейт Мидълтън по време на бременността ѝ с принц Джордж.

То е особено неприятно и дори опасно за жените, тъй като може да доведе до дехидратация, загуба на тегло и сериозни проблеми с психичното здраве. Предизвиква упорито и прекомерно гадене и повръщане, но не е ясно какво го причинява или защо някои жени го получават, а други - не. Според някои здравни експерти хиперемезис гравидарум е свързан с промените в хормоналните нива по време на бременност. Жените, при които състоянието е открито при първата им бременност, е вероятно да го получат и при последващите им бременности.

В случая на младата Луиз Купър повръщането е било толкова много през всички девет месеца, че зъбите ѝ започнали да падат. Получило се е така, защото при повръщане стомашната киселина, която се озовава в устата, разрушава емайла и зъбите.

Снимка 626317

Източник: iStock

Британката разказва, че е загубила първия си зъб на около 16-ата седмица от бременността, което я е шокирало. "Казаха ми, че зъбите ми ще трябва да бъдат извадени, тъй като са много повредени", допълва тя. И решава да послуша лекарите. Шест месеца след раждането на сина си, Луиз отива да ѝ бъдат извадени всички зъби.

Тя обяснява, че състоянието изчезва след раждането. Но забременява и втори, и трети път - всички, придружени с прекомерното повръщане.

"Беше много травмиращо, не бих го пожелала и на най-големия си враг. Много хора го сравняват със страничните ефекти от химиотерапия. Неприятно е. И е емоционално и физически изтощително", споделя още младата майка.

Тя признава, че едва преди година (и пет години след раждането на първото ѝ дете) се примирява със загубата на зъбите си, пише Daily Mail.

Пробиоците и значението им за предодляване на възпаления и здравето на венците и устната кухина

Големите ползи на пробиотиците и за здравето на устата ни

Според ново проучване

"Приех факта, че нямам зъби. Сега имам протези, но те не са най-удобните за носене, тъй като са козметични. Но вече мога да напусна къщата, без да имам зъби. Животът ми е по-спокоен и приятен."