Книгите са любимият ни начин да се пренесем в други, магически светове - точно както се случва през нощта, в съня ни. А събитието "Нощ на литературата" за 13-та поредна година ни дава възможността по нестандартно време и на нестандартни места да се докоснем отблизо до магията на съвременни европейски литературни произведения, издадени след 2000 г. и публикувани и на български.

3 български книги за уикенда от Георги Господинов, Емине Садкъ, Севда Костова

3 български книги за уикенда от Георги Господинов, Емине Садкъ, Севда Костова

По случай Деня на съединението

Инициативата ще се състои утре, 25 септември, не само в София и още 9 градове в страната (Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Добрич, Пловдив, Русе, Силистра и Чавдар), но и едновременно в редица европейски градове. Във всеки от тях са обособени "читателски гнезда", домакини в които са актьори, журналисти и преводачи. 

Във всяка локация от 18 до 22:30 часа на всеки половин час ще се чете един и същи откъс от една и съща книга. За страната ни са подбрани 19 книги с поезия и проза от 19 различни европейски държави. Събитието акцентира и върху младите читатели над 14-годишна възраст, за които има обособени специални читателски гнезда. 

След края на четенията финал на "Нощ на литературата" ще постави Нощния литературен маршрут на поета и драматург Стефан Иванов: "Отворени врати, задънени улици: за литературните начала и дебюти". В част от читателските гнезда по график ще бъде осигурен и превод на жестов език от Силвана Павлова и Росица Караджова.

Локациите на читателските гнезда са внимателно подбрани и всяка има своята история. Сред тях са  Националния студентски дом, Музей по палеонтология и исторична геология, Националната библиотека, Концертен комплекс "България", Национален природонаучен музей и много други.

Пълният маршрут можем да видим на сайта на събитието, за да планираме и своята вечерта разходка в света на литературата. Там можем да намерим и пълният списък с книгите, откъси от които ще се четат в гнездата - особен полезен ще ни е, когато вече са запалили интереса ни към тях.