Всеки стопанин на домашен любимец би казал, че любовта към животните може да бъде безгранична. За две британки обаче тя е и всепоглъщаща - абсолютно буквално и без преувеличение.

Сибирската котка - перфектният домашен любимец за хора с алергии

Сибирската котка - перфектният домашен любимец за хора с алергии

Хипоалергична, красива и неизискваща особени грижи

Карън Сми и дъщеря ѝ Лорън Шелдрик са от Среден Уелс и в момента живеят с цели 70 котки. Не всички обаче са техни - повечето всъщност се е наложило да бъдат спасени.

Майката разказва, че семейството ѝ винаги се е грижело за много котки, като самата тя в момента има 10, а дъщеря ѝ - осем. Останалите около 60 котета са прибрани от улицата.

Двете жени полагат грижи за спасени животинки още от 2017 г. Всичко започва уж случайно, когато хора се допитват до Карън за съвети относно грижата за котки, но в последствие се оказва, че те не могат да им я осигурят и животинките остават без дом.

Карън и Лорън обаче не се отказват така лесно и до днес харчат по около 135 паунда на ден, за да осигурят храна и тоалетна за котетата. Освен това имат разходи и по кастрирането им (45 паунда за мъжките и 78 паунда за женските) и ваксинации (63 паунда всяка).

Снимка 630631

Източник: iStock

Според майката основният проблем е, че стопаните не кастрират котките си и след като неочаквано се появяват малки, изпитват трудности при отглеждането им, главно заради липсата на финанси. А грижата за коте действително е поскъпнала от пандемията насам. Карън споделя, че ветеринарните такси са се увеличили, а и цената на котешката храна е скочила почти двойно.

И предвид всичко това, отглеждането на котките струва на двете жени доста. Не само средства, а и усилия. Те редовно си лягат в ранните сутрешни часове и се събуждат само няколко часа по-късно, за да започнат с храненето и почистването за всяко коте. "Стигна се до етапа, в който това стана тежка работа и понякога е истински ад", не крие Карън.

Снимка 630630

Източник: iStock

Въпреки трудностите, майката и дъщерята казват, че грижата за котките им носи радост и по думите им позитивите определено са повече от негативите. "Запалени сме по котките, повече, отколкото можем да обясним. Мисля, че трябва да си специален човек, не просто да обичаш животните, но да ги направиш целия си свят. А много хора не разбират това", разказва Карън пред BBC.

Тя издава още, че всяко от 70-те котета си има име и с Лорън лесно ги разпознават. Двете жени обаче са преживели и много стряскащи моменти, в които котките са бягали и скачали от балкони. Разбира се, забавни моменти също не са им липсвали. Особено когато котетата се крият, дебнат, за да си откраднат храна или пък се появяват горди, след като са хванали мишка.

Globicatella - когато ухапването от бездомна котка води до зараза с неизвестна инфекция

Когато ухапването от котка води до зараза с неизвестна инфекция

Истинска история от Обединеното кралство

Сега Карън и Лорън имат за цел до октомври да намерят постоянни домове за спасените котки, за да могат да си починат през зимата. През 2024 г. пък планират да се завърнат към задълженията си към котетата, но вече като регистрирана благотворителна организация.