Галерии и музеи по целия свят останаха затворени за доста дълго заради пандемията от COVID-19. И докато някои дадоха възможност да се порадваме на произведенията на изкуството онлайн от всяка точка на света, други предпочетоха да отворят вратите за необичайни гости.

Музеят на изкуствата Нелсън-Аткинс в Канзас е затворен от седмици, но три пингвина от градския зоопарк получиха възможността да се разходят необезпокоявани сред картините в просторните зали.

Хумболтовите пингвини разглеждаха отблизо творби на художници като Караваджо и Моне и дори проявиха своя вкус към изкуството. Докато директорът на музея е очаквал, че любимата творба на пингвините ще бъдат Водните лилии на Моне, те не се оказали особено очаровани от нея.

Снимка 480966

Източник: Facebook / The Nelson-Atkins Museum of Art

Вместо това, вниманието им било привлечено много по-силно от произведенията от барока. В залата, оцветена в топли нюанси, пингвините отделили най-много време за разглеждане на цветните платна, пише Insider.

Снимка 480968

Източник: Facebook / The Nelson-Atkins Museum of Art

Кураторите дори се зачудили дали пък пингвините не разпознават човешките фигури и лица и затова да прекарват повече време пред картини, които ги изобразяват. Все пак, те обичат да общуват с хора.

Снимка 480967

Източник: Facebook / The Nelson-Atkins Museum of Art

Оказва се, че пингвините се държат много сходно с обичайните посетители на музея - обикалят из залите и поглеждат първо тук, после там. Точно както при хората, така и при трите птици, вниманието им не се задържа повече от няколко секунди върху всяка от изложените творби.

The Twist Gallery в Осло - усуканият мост, който всъщност е музей

Тайните на усукания мост на Осло

Среща на природата, архитектурата и изкуството

Идеята за посещението на обитателите на зоопарка в музея идва като първоаприлска шега между ръководствата на двете общински институции. Основната цел е да се разнообрази животът на пингвините, на които също им е доста скучно без посетители. Разходката е документирана с видео, което се превърна в истински хит в интернет.