В условията на извънредното положение България има все по-голяма необходимост от правене на добро и от споделянето му.

С тази задача се нагърбва платформата "Календар на доброто", която събира и представя дейностите на българските граждански организации именно във времето на криза. И по този начин вдъхновява и дава сили за нови добрини - от още хора и от още организации.

Календарът на доброто вече включва акции на над 99 неправителствени организации за справяне с пандемията от 13 март до момента. Оттогава те работят, за да окажат ефективна и професионална помощ на застрашените от вируса и неговите последствия и да осигуряват подкрепа на нуждаещи се хора.

Снимка 479075

Източник: Imp-Act Agency

Сред първите акции са делата на много специализирани, национални и регионални организации из цяла България, които раздават ежедневно безплатни пакети с храна, изпълняват поръчки за закупуване на лекарства и стоки от първа необходимост, създават кампании за набиране на средства, свързват дарители и каузи и т.н.

Около идеята се обединяват някои от най-големите мрежи и неправителствени организации у нас, между които WWF България, Български Червен кръст, Timeheroes, Форум Гражданско Участие, Български център за нестопанско право, Национална мрежа за децата, Български дарителски форум, НПО портал, Платформа АГОРА и други.

Снимка 479076

Източник: Imp-Act Agency

Всички представители на граждански организации от цялата страна могат да се включат в инициативата "Календар на доброто", като за целта е необходимо само да изпратят име на организация, населено място и едно изречение за дейността си по време на кризата на посочения имейл в уеб страницата на платформата.