ПРЕДИ ПУКАНКИТЕ

  • Времетраене: 2 часа и 10 минути
  • Режисьор: Джъстин Балдони
  • В главните роли: Блейк Лайвли, Джъстин Балдони, Джени Слейт, Хасан Минхадж, Ейми Мортън, Брандън Скленар
  • Бюджет: около 25 милиона долара
  • С какво да се подготвим: "На пет стъпки от теб" (2019 г.)

Две седмици откакто "Дедпул и Върколака" отвява конкуренцията в бокс офиса и събира предимно заклети Marvel фенове и мъжка аудитория в кината, ето че идва ред и на филм, който определено разчита повече на женската публика, включително на фен базата на писателката Колийн Хувър.

Романтичната драма "Никога повече" е базирана на едноименния роман, който излиза още през 2016 г., но нашумява покрай явлението BookTok по време на пандемията и вече има повече от 20 милиона продадени копия по целия свят. Предвид жанра е неизбежно филмът да привлече вниманието на повече жени, но си струва да бъде гледан и от поне също толкова мъже. И за това си има добра причина.

"Никога повече" може и да започва като класическа любовна история (каквато вероятно сме гледали много пъти), в която се преплита и любовен триъгълник, но постепенно се разгръща отвъд това, за да изведе на преден план наистина важни и болезнени теми. Акцентът е поставен върху домашното насилие, но са засегнати също и комплексността на любовта, силата на прошката, съпричастността и трудните избори, които съпътстват живота ни.

Снимка 678184

Източник: Forum Film

Главната женска роля във филма е поверена на Блейк Лайвли. Героинята ѝ Лили Блум е борбена млада жена, решена да си проправи път и да започне живота си на чисто в Бостън въпреки сенките на миналото. Стремежът ѝ да започне собствен бизнес се преплита с плановете на съдбата, когато тя среща харизматичния неврохирург Райл Кинкейд (Джъстин Балдони). Женкар по природа, той не крие първичната си страст към Лили, но намеренията му стават далеч по-сериозни, веднъж осъзнал, че е искрено и неизбежно влюбен в нея.

Блейк Лайвли в горещи секс сцени в трейлъра на "Никога повече"

Блейк Лайвли в горещи секс сцени в трейлъра на "Никога повече"

Премиерата на филма наближава

Така между двамата се разпалва страстна любовна връзка. Със задълбочаването на отношенията им обаче Лили започва да открива отражението на проблемната история на родителите си в собствения си романс. И точно когато е повярвала, че е открила щастието, което търси, миналото решава да почука на вратата ѝ.

Появява се първата любов на Лили Атлас Кориган (Брандън Скленар). Стари емоции я връхлитат отново, а чувствата ѝ започват да стават все по-противоречиви на фона на връзката ѝ с Райл, която завива по мрачна пътека. Изходът от нея обаче е само един и Лили трябва да си отговори на най-важния въпрос - дали да остане или да си тръгне?

Снимка 678183

Източник: Forum Film

Да, филмът може и да звучи типично женски и, да, не липсват клишета и напълно предвидими моменти, но в него има истинска зрялост относно начина, по който е представена темата за домашното насилие. За това най-много допринася режисурата на Джъстин Балдони, който се справя неочаквано добре с най-важните и трудни елементи - да покаже насилието, но и възстановяването от травмата - предимно емоционална.

Блейк Лайвли се сблъсква с болезнена любов и истини в “Никога повече”

Блейк Лайвли се сблъсква с болезнена любов и истини в “Никога повече”

Първи трейлър на романтичната драма

Най-силното предимство на "Никога повече" е деликатното, реалистично и емоционално представяне на една чувствителна тема, без да е свръхдраматизирана или експлоатирана. Освен режисьорската работа, заснемането и монтажът също допринасят за умелото представяне на сцените с насилие, които остават двусмислени напълно стратегически.

Снимка 678190

Източник: Forum Film

Актьорският състав също е силен коз на филма. С може би една от най-сериозните си и нюансирани роли досега, Блейк Лайвли се откроява като звездата на филма, но колегите ѝ далеч не са за подценяване. Всъщност Джъстин Балдони, който освен режисьор, е и в главната мъжка роля, внася доста дълбочина, човечност и истинска емоция в героя си, чието поведение не може да бъде оправдано.

Не бихме пропуснали да споменем и второстепенните персонажи. Джени Слейт, която влиза в ролята на най-добрата приятелка на Лили, е очарователна. Неочаквано за нас бе и силното присъствие на Брандън Скленар, за чийто герой обаче се надявахме да бъде по-задълбочено развит. И не на последно място, право в десетката е изборът на младите Изабела Ферер и Алекс Нойстадтер, които играят Лили и Атлас като тийнейджъри в ретроспективните сцени.

Снимка 678186

Източник: Forum Film

Очевидно за всички отделни компоненти е достатъчно добре помислено, за бъде постигнато това, което му трябва на един филм с трогваща и сурова история, а именно - въздействие. В "Никога повече" бушуват всички нюанси на човешките емоции. Филмът е колкото любовна история, толкова и история с поука за съвременните жени, които се учат на любов и уважение към самите себе си.

"Никога повече" е по кината от 9 август