Преди около две седмици във водите край Хамерфест в Норвегия се появи белуга с нашийник. Белугата е вид голям морски бозайник - кит, който обитава Северния ледовит океан. Не е ясна причината животното да има каишка, но се предполага, че то е тренирано от Военноморския флот на Русия, но е избягало на свобода.

Снимка 422630

Източник: iStock

Новината за присъствието на животното накарало норвежката Ина Мансика и нейните приятелки да потърсят белугата и да я видят. Скоро тя се появила и те се опитали да я погалят, но джобът на якето на Ина бил разкопчан и при навеждането телефонът ѝ паднал в студените води. Тогава се случило нещо наистина неочаквано - китът се гмурнал след телефона и го хванал в уста, след което го изнесъл на повърхността и го подал на Мансика.

В това време приятелите ѝ записвали случващото се:

Изненадата на всички била огромна. И въпреки че телефонът така и не проработил, заради повреди, нанесени от солената вода, Ина била много благодарна на белугата: "Обичам животните! Този кит е толкова мил."

Остава неясно дали китът може да оцелее сам в природата или е твърде привикнал към грижата на хората, тъй като е очевидно, че той е трениран от такива. Затова, според Вашингтон Пост, той вероятно ще бъде прехвърлен в резерват в Исландия.