Базел, третият по големина град в Швейцария, е избран за домакин на Евровизия 2025,  съобщиха днес, 30 август, организаторите на конкурса.

Евровизия, която всички българи толкова обичаме да мразим

Евровизия, която всички българи толкова обичаме да мразим

Заслужаваше ли Швейцария да спечели песения конкурс

След победата на швейцарския певец Nemo в Малмьо на тазгодишното състезание в Швеция с песента "The Code", планинската нация пое задълженията на домакин за 2025 г. Това е третият път, в който Швейцария печели конкурса, след Лис Асия през 1956 г. и Селин Дион през 1988 г.

Състезанието ще се проведе в арена St. Jacobshalle, която е извън град Базел. Арената обикновено се използва за спорт и концерти и има капацитет от 12 400 след ремонт през 2018 г.

Снимка 680663

Източник: iStock

Полуфиналите ще се проведат във вторник, 13 май и четвъртък, 15 май, като големият финал ще се проведе в събота, 17 май.

"EBU е развълнуван, че Базел беше избран за град-домакин на конкурса за песен на Евровизия 2025. Конкурсът е роден в Швейцария в Лугано през 1956 г. и е страхотно да го върнем обратно в родното му място почти 70 години по-късно", казва Мартин Остердал, изпълнителен супервайзър на конкурса за песен на Евровизия.

Кой и защо ще преразглежда тазгодишното издание на Евровизия

Кой и защо ще преразглежда тазгодишното издание на Евровизия

Организаторите потвърждават за „независим експерт“ за анализ на конкуренцията през 2024 г.

"Стратегическото местоположение на Базел на кръстопътя на Европа го прави идеалното място за събитие, което празнува силата на музиката да свързва хората отвъд границите", продължи Остердал. "След конкурсите в италиано- и френскоговорящите части на страната през 1956 г. и 1989 г. ние също сме развълнувани да пренесем конкурса за песен на Евровизия в немска Швейцария за първи път."