Ако попитаме 10 младежи дали са зависими от екраните, 10 от тях ще кажат, че не са и нямат проблем с това, но ако ги помолим да прекарат няколко дни извън мрежата, ще се окаже, че всъщност не могат да го направят. Дотолкова различните екрани са обсебили живота ни, че понякога дори не си даваме сметка.

"Излез от екрана!" е тазгодишният призив на сдружение "ПроБудник" към младите хора да градят устойчиви умения за справяне с онлайн зависимостта. Инициативата надгражда мисията на кампанията "(Не) вярвай на очите си!", която през 2022 г. адресира редица проблеми на съвременната онлайн среда.

"Излез от екрана" предлага позитивни и градивни алтернативи на безкрайното цъкане в интернет и цели да припомни на младите хора не по-малко интригуващите офлайн занимания чрез разнообразни културни прояви, образователни инициативи и работилници.

Снимка 640549

Източник: Imp-Act Agency

Така на 9 и 10 ноември в The Steps в София експерти, младежи и артисти ще се срещнат в двудневен фестивал, за да си отговорят на важни въпроси за времето, прекарано в мрежата, последиците, ползите и опасностите там. Каузата прегръщат популярни творци като Прея, Ния Петрова, Атанас Каталиев, DéВЯРА и други, давайки алтернатива на дигиталния свят чрез музика и личен пример.

Снимка 640552

Източник: Imp-Act Agency

През следващите месеци кампанията ще премине и през Перник, Враца, Пловдив, Бургас, Ловеч, Плевен, Велико Търново, Кърджали, Стара Загора, за да промени начина на мислене на колкото може повече млади хора.