ПРЕДИ ПУКАНКИТЕ

  • Времетраене: 2 часа и 34 минути
  • Режисьор: Джеймс Манголд
  • В главните роли: Харисън Форд, Фийби Уолър-Бридж, Мадс Микелсен, Антонио Бандерас, Бойд Холбрук
  • Бюджет: около 294 милиона долара
  • С какво да се подготвим: който и да е от филмите за Индиана Джоунс

За повече от 50 години в Холивуд Харисън Форд има много филми и роли зад гърба си. Но една си остава емблематична за него - тази на Индиана Джоунс. Добре де, нека са две, защото някак не можем да отпишем просто така и Хан Соло.

За първи път Харисън Форд влиза в ролята на приключенеца преди 42 години. Тогава, през 1981 г., по кината излиза "Похитителите на изчезналия кивот".

Успехът на режисирания от Стивън Спилбърг филм, в написването на чийто сценарий пръст има и самият Джордж Лукас, е толкова голям, че три години по-късно идва и продължение - "Индиана Джоунс и храмът на обречените" (1984 г.). А след още пет години Инди се завръща отново в търсене на баща си и Светия Граал в "Индиана Джоунс и последният кръстоносен поход" (1989 г.).

Тук обаче следва една пауза от почти 20 години - "Индиана Джоунс и кралството на кристалния череп" се завъртя по кината чак през 2008 г. И ето че сега, още 15 години по-късно, на бял свят се появява и "Индиана Джоунс и реликвата на съдбата". И това ще е петият и последен път, в който виждаме Харисън Форд в ролята на археолога приключенец.

Снимка 624442

Източник: Форум Филм България

В първия и в третия филм от поредицата Инди се впусна в шеметна игра на котка и мишка с нацистите, за да предотврати в ръцете им да попаднат ценни артефакти. Точно последните са на дневен ред и този път.

Основното действие в "Индиана Джоунс и реликвата на съдбата" се развива през 1969 г., точно след завръщането на Нийл Армстронг и екипажа му от Луната. Но филмът започва със сцени отпреди повече от 20 години - средата на 40-те години, когато нацистите са на ръба да изгубят войната, а Индиана Джоунс се опитва да предотврати поредното попадане на ценен артефакт в ръцете на фюрера.

Снимка 624435

Източник: Форум Филм България

Именно в тези около 25 минути виждаме в действие специалната технология за подмладяване, която прави Форд да изглежда като върнал се назад във времето поне с 20 години. Дали се е получило както трябва, всеки сам може да прецени, но реакцията към технологията и крайният резултат към момента не е особено добра. Клейтън Дейвис от Variety например смята, че Холивуд трябва да започне да я използва тогава, когато я усъвършенства перфектно, а не героят да изглежда като от видеоигра.

Но обратно на филма и 1969 г., когато Инди се опитва да попречи на Волер (Мадс Микелсен) - бивш нацист, но понастоящем работещ за NASA, да сложи ръка върху артефакт, който може да промени курса на историята.

Снимка 624437

Източник: Форум Филм България

За да спре застрашаващото всички безумие, вече поостарелият Индиана Джоунс може да разчита само на помощта на своята пораснала кръщелница Хелена (Фийби Уолър-Бридж), която не е виждал от дете.

И тук може би феновете на Инди ще се запитат къде е синът му Мът Уилямс (Шая Лабоф), който ни бе представен в "Индиана Джоунс и кралството на кристалния череп". Е, няма да казваме, разбира се, но филмът дава ясен отговор на този въпрос.

Снимка 624441

Източник: Форум Филм България

Всъщност трябваше да видим "Индиана Джоунс и реликвата на съдбата" преди три години, но още през 2018 г. настана лек смут. Тогава бе обявено, че началото на снимките и премиерата ще се забавят, защото има сериозни креативни различия по отношение на сценария.

анкета

Какво ще е бъдещето на филмите за Индиана Джоунс?

Виж резултати

Всичко ще приключи с последния филм 22.2%

Само Харисън Форд може да е Индиана Джоунс 47.5%

Ще намерят друг актьор за ролята 14.6%

Отдавна спрях да гледам тези филми 15.7%

След това дойде и пандемията и новината, че Стивън Спилбърг няма да режисира петия филм. Тогава щафетата бе предадена в ръцете на Джеймс Манголд, когото познаваме от "Логан: Върколакът" (2017 г.) и от "Пълно ускорение" (2019 г.).

Сега остава да разберем не само как филмът ще се представи в бокс офиса, а и каква ще бъде съдбата на героя и франчайза като цяло.

"Индиана Джоунс и реликвата на съдбата" е по кината от 30 юни