Желанието за завладяване на Космоса постави Джеф Безос и Илон Мъск в двата края на ринга и конкуренцията помежду им става все по-ожесточена.

Илон Мъск, SpaceX, сделката с NASA за кацане на Луната и как отново изпревари Джеф Безос

Мъск открадна Луната под носа на Безос

Плюс няколко милиарда

Наскоро SpaceX спечели след конкурс договор с NASA за проектиране на космически кораб и изпълнение на мисия до Луната, благодарение на която там отново ще кацнат хора след няколко десетилетия пауза.

Малко не достигна на Blue Origin да се преборят за важния проект, като най-решаваща се говори, че е била по-ниската цена, която Мъск предложил. А Безос побърза за обжалва решението, от което се почувства ощетен - не само с 2.9 милиарда долара, но и с възможността компанията му да се покаже като лидер в космическия сектор.

Снимка 409206

Източник: Twitter / TheCouchBrief

На фона на тези междузвездни пререканияt от Business Insider ни припомнят, че враждата между Мъск и Безос не е от вчера или днес, а от близо 20 години. И през това време двамата са се надпреварвали в различни области, без да пестят любопитни коментари един за друг и за работата си.

Джеф Безос започва да гради империята си, създавайки Amazon в гаража. През 1997 г. компанията става публична, но минава още доста време, преди да започне да му носи сериозни постъпления.

А още след завършване на образованието си предприемачът заявява, че се интересува от Космоса и иска да създаде големи човешки колонии на други планети. Голямата стъпка към осъществяване на тази негова мечта е създаването на Blue Origin през 2000 г.

По това време Мъск е доста по-богат от Безос, защото с брат му Кимбал продават стaртъпа си Zip2 за 300 милиона долара. След това печели 160 милиона и от PayPal. Това му дава увереност и финансова основа, върху която да гради мечтите си. И така през 2002 г. основава SpaceX.

Наскоро в социалните мрежи заживя нов живот една снимка на двамата предприемачи от 2004 г. Те са на една маса в ресторант, космическите им компании са в много начален етап и двамата обсъждат бъдещите си планове и амбиции.

Илон Мъск, Джеф Безос, снимката им от преди 17 години и плановете им за Космоса

Космосът събра и раздели Мъск и Безос

Битката на титаните

И още тогава прехвърчат първите искри помежду им, защото се оказва, че и двамата си мислят за ракети за многократна употреба. За срещата им Мъск коментира, че се е опитал да даде добри съвети на Безос, но той е направил всичко по силите си, за да ги пренебрегне.

Конкуренцията сякаш е поставена на пауза до 2013 г., когато един ход на Мъск я разпалва с нова сила. Той иска ексклузивен достъп до площадката за изстрелване на NASA. На това Безос отговаря с подадено искане тя да стане "търговски космодрум", който да се използва от всички компании при нужда.

Ходът на основателя на Blue Origin кара Мъск да го удари под кръста, заявявайки, че за 10 години компанията му не е успяла да създаде ракета, която да отговаря на стандартите. И ако успее в следващите пет, SpaceX ще му преотстъпи площадката за ползване. Но това му изглежда сякаш невъзможно... И в крайна сметка Мъск печели правата за ползване.

Снимка 356498

Източник: GettyImages

През 2014 г. Blue Origin получи патент за безпилотни кораби, което означава, че SpaceX трябва да й плаща, за да използва технологията, която съществува от десетилетия. Разбира се, Мъск обжалва и печели и тази съдебна битка.

А в последните години Twitter се превърна във виртуална арена, на която се разразява сблъсъкът между милиардерите. Те само си търсят повод да се захапят, като очаквани Мъск е по-активен в атакуването. Основна тема за пререкания си остават ракетите за многократна употреба, при които SpaceX определено имат по-голям напредък.

Но не всичко е въпрос само на космически амбиции. Пред своя биограф Ашли Ванс Илон Мъск признава, че Blue Origin многократно са се опитвали да крадат таланти от SpaceX, примамвайки ги с двойни заплати. Според него, това е "ненужно и малко грубо".

Снимка 398682

Източник: Twitter / TecnoAndroid

Собственикът на Tesla нарече Безос "копирач" след обявяването на придобиването на компанията за автономни таксита Zoox. Присмя му се за липса на оригиналност и когато обяви, че ще изстрелва сателити за интернет в Космоса.

Безос пък предпочете да не замесва името на конкурента си в свои изказвания, но пък коментира неговите идеи. Като например заяви, че колонизирането на Марс за него е доста "демотивиращо", защото условията за живот там не биха се харесали на никого.

Преди време пък Мъск се пошегува, че Blue Origin се развива прекалено бавно, а Безос e "прекалено стар" и няма да му стигне времето, за да постигне целите си. Но все пак се радва, че прави това, което прави.

Илон Мъск, Starlink, Джеф Безос и сателитите, които ги скараха

Войната на сателитите

Как се мачка конкуренция в Космоса

Разбира се, няма как да пропуснем и непрестанното в последните месеци съревнование между двамата предприемачи и милиардери в класацията за най-богатите хора на света. В началото на годината на няколко пъти Мъск задмина Безос, който обаче напоследък се задържа на първото място. Но в бизнеса няма нищо сигурно, освен че ще видим още епизоди от битката на титаните.