Възходът на технологиите в момента е една от най-обсъжданите теми, която разбуни духовете дори и в музикалната индустрия. Неотдавна се появиха изманипулирани изпълнения на Риана, която пее "Cuff It" на Бионсе, както и на Кание Уест, който пък пее акустичната балада "Hey There, Delilah".

Кога да очакваме The Idol с Лили-Роуз Деп и The Weeknd

Кога Лили-Роуз Деп и The Weeknd се впускат в нещо горещо

Очаква ни нещо интересно

В края на миналата седмица се появи и още една песен, която избухна в социалните мрежи. Тя се нарича Heart On My Sleeve и е уж изпята от Дрейк и The Weeknd. Уж, защото реално е създадена с изкуствен интелект, който копира гласовете на двамата изпълнители.

"Това е само началото", пише под видеоклипа на песента в YouTube. Създателят, известен като @ghostwriter, обаче изрично е посочил, че Дрейк и The Weeknd не са участвали в създаването на песента. Освен това Heart On My Sleeve не нарушава авторски права, тъй като изглежда, че е изцяло оригинална композиция.

И явно наистина сполучлива. Откакто е публикувана в петък, 14 април, песента е пускана повече от 8.5 милиона пъти в TikTok. В Spotify пък пълната ѝ версия има над 254 000 слушания, пише BBC.

А коментарите са повече от красноречиви колко подвеждащи неща могат да бъдат създавани с помощта на изкуствен интелект. "Наистина сме в нова ера. Вече дори не мога да различа кое е истинско и кое фалшиво", пише в един от тях.

Blinding Lights, The Weeknd, Spotify и новината, че песента вече е най-стриймваната в Spotify

Кой е новият тотален хит за всички времена в Spotify

Вече не е “Shape of You” на Ед Шийрън

Маккей Ригли, който е разработчик на изкуствен интелект, пък споделя в Twitter, че това е първото музикално творение, генерирано от изкуствен интелект, която наистина го е удивило.