За миг се запитахме за най-странните неща, които хората са си носили у дома, след като са си тръгвали от някой търг с нова придобивка. Ето един конкретен пример. Вниманието ни прикова случка точно от едно такова събитие, на което късметлия се е сдобил със скелет на огромен динозавър. И то само срещу "скромните" шест милиона долара.

Т-Рекс, останките от динозавъра Стан и продажбата им за близо 32 милиона долара

Колко скъп е днес един Т-Рекс

Истинско съкровище

Така и не се знае кой е човекът, спечелил наддаването на търга в САЩ, но пък звучи като да не си е прахосал парите.

Скелетът, открит през 2018 г., е на горгозавър - далечен роднина на популярния и опасен тиранозавър рекс. Друго забележително за горгозавъра е, че е единственият екземпляр от вида си, предлаган за частна собственост. И още повече - съществуват само 20 вкаменелости като него по света.

Когато е обитавал Земята преди цели 77 милиона години, е приличал доста на "събрата" си тиранозавър рекс, заради голямата си глава, острите си зъби и малки предни крайници с два пръста.

Въпреки че по размер е бил по-малък, горгозавърът е бил по-бърз, по-яростен и с по-силна захапка. С нея е можел да вреже острите си зъби много надълбоко в плътта на плячката си.

Имайки предвид всички тези факти за историята на новата си придобивка, се чудим дали собственикът ѝ ще ги използва за вдъхновение за името ѝ. Точно така - той ще може да избере прякор на скелета, пише BBC. Признаваме, няма как да не ни е любопитно какъв ли ще бъде.

Птерозавър, птеродактил, и новото откритие на фосил на остров Скай, Шотландия

Откриха най-големия птеродактил

Фосилът е намерен на шотландския остров Скай

Колкото и обаче чудовищно висока да е сумата, за която е бил купен скелетът на горгозавъра, тя все пак остава далеч от рекорда. Държи го друг купувач на вкаменелости, също динозавърски, който е платил внушителните 31.8 милиона долара през 2020 г.