Преди пуканките

  • Времетраене: 1 час и 55 минути
  • Режисьор: Адам Уингард
  • В главните роли: Ребека Хол, Брайън Тайри Хенри и Кейли Хотъл
  • Бюджет: около 200 милиона долара
  • С какво да се подготвим: "Годзила срещу Конг" (2021 г.)

Времето категорично е доказало, че филмите за големи чудовища, заплашващи да заличат всичко живо от лицето на Земята, са желано зрелище за масовия зрител. А киноиндустрията не само го знае, но и доста добре го ползва. Неслучайно 70 години след първия черно-бял филм за Годзила, днес на голям екран имаме още един.

Всъщност, филмите за Годзила въобще не са малко - всеки със своята визия за апокалиптичните заплахи на големите чудовища. И така е до 2014 г., когато Warner Bros. и Legendary решиха да положат началото на своята MonsterVerse.

Целта на тази новосъздадена чудовищна вселена е да ни запознае с титаните, обитаващи планетата ни от векове, главните герои сред които са Годзила и Конг. И, разбира се, да ни даде още зрелища.

Снимка 659072

Източник: Alexandra Films

Началото постави "Годзила" (2014 г.), след което дойде самостоятелен филм и за Конг - "Конг: Островът на черепа" (2017 г.). Две години по-късно видяхме "Годзила: Кралят на чудовищата", който доказа, че по-могъщ от Годзила няма.

"Годзила срещу Конг" от 2021 г. пък даде не само така жадувания отговор на въпроса кой от двамата великани е по-силният, но остави отворена вратичка и за още.

Противно на очакванията, подготовката, снимките и постпродукцията на петия филм в чудовищната вселена се случи доста тихомълком и без обичайните фанфари.

Снимка 659073

Източник: Alexandra Films

И така, "Годзила и Конг: Нова империя" вече е по кината. Директно продължение на "Годзила срещу Конг", но както подсказва заглавието, този път двата титана няма да се бият срещу друг, а един до друг. Защото над планетата и човечеството е надвиснала нова опасност, с която те не могат да се справят поотделно.

Заплахата идва от Кухата Земя, която бе представена до някаква степен в предходния филм. Е, сега вече е време да видим много повече от нея. Ще видим и себеподобни на Конг - каквито се смяташе, че няма, а той е последният от вида си. Но хората са били в грешка и за още неща, някои от които сега е твърде вероятно да ги изненадат изключително неприятно.

В главните роли ще видим не един, а цели трима актьори от "Годзила срещу Конг" - Ребека Хол, Брайън Тайри Хенри и Кейли Хотъл. При това в "Годзила и Конг: Нова империя" героинята на Хотъл - Джиа, която единствена може да комуникира с Конг, ще има и далеч по-важна роля. Новото попълнение във франчайза пък се казва Дан Стивънс.

Снимка 659075

Източник: Alexandra Films

Ясно е, че от подобен филм е наивно да очакваме кой знае колко дълбоко развит сюжет и сценарий, защото тук водещото е съвсем друго. В крайна сметка, всички са в салона, за да видят как едни гигантски чудовища се млатят.

Но пък не може да не се съгласим и с мнението на някои критици, че "Годзила и Конг: Нова империя" е може би най-доброто попадение във франчайза до момента. Накрая ще признаем и още нещо - изключително смешно е да гледаш как Годзила се втурва да тича, за да се бие...

"Годзила и Конг: Нова империя" е по кината от 29 март