Евровизия е от музикалните конкурси, които се приемат нееднозначно от меломаните. В последните години събитието е свързано и с няколко противоречия, свързани с правилата и с мястото на провеждането му.

Евровизия 2023, Украйна, Европейски съюз за радио и телевизия и къде ще се проведе песенният конкурс догодина

Ново 20 от Евровизия

Къде ще се проведе конкурсът през 2023 г.

А ето че в последните дни конкурсът за най-популярна песен в Европа отново попадна в новините. Причината е в отказа на няколко държави да участват в Евровизия 2023.

Според информацията на ВВС Северна Македония и Черна гора няма да се състезават догодина заради разходите, които трябва да платят за участието си. Телевизиите, които излъчват събитието, плащат такса за участие на представител от своята страна.

Въпросната такса се различава спрямо големината на държавата, но не е обявена никъде публично. ВВС твърдят, че след като Русия е била изгонена от Евровизия заради войната в Украйна, таксите за участие на държавите са се увеличили.

Това е довело до решението на Северна Македония и Черна гора да се оттеглят от състезанието. ВВС изчисляват, че организацията на събитието в Ливърпул догодина, което е от името на Украйна, които са победителите през 2022 г., ще коства на телевизията между 8 и 17 милиона британски паунда.

До края на тази седмица се очаква от Евровизия да обявят кои ще са участващите държави догодина. Вероятно тогава ще разберем дали ще има български представител на конкурса, защото до момента БНТ не са коментирали ситуацията.