Едно от нещата, заради които арабският свят е доста критикуван, са правата на жените. Всъщност тези права са доста ограничени, като задълженията са повече. Като например задължителното носене на хиджаб в Иран.

През последните седмици в Иран има множество протести, продиктувани от смъртта на 22-годишната Махса Амини. Тя бе задържана в Техеран от нравствената полиция заради неправилно носене на хиджаб. Няколко часа по-късно е откарана в болница, защото според полицията е припаднала.

Но хората не се връзват на тези обяснения и излизат на протест. Своеобразно неподчинение и протест показа нейната сънародничка Елназ Рекаби. Катерачката взе участие в турнир, провел се в Южна Корея, и отказа да излезе с хиджаб на главата - каквито са правилата в родината ѝ.

В резултат на това тя бе посрещната в Иран като герой, пише ESPN, но пък част от поддръжниците ѝ са изразили опасенията си около сигурността на Рекаби. Прави впечатление, че при интервютата, които дава летището, отново не носи хиджаб.

Елназ Рекаби е с черна бейзболна шапка с козирка и качулка, така че косата ѝ все пак да бъде прикрита. Катерачката дава и доста интересно обяснение пред медиите за липсата на хиджаб по време на състезанието в Южна Корея.

Тя твърди, че е била доста заета в това да подготви екипировката си и просто не ѝ е останало време да сложи хиджаба. Иранският сайт IranWire пък твърди, че Рекаби е била задържана веднага след кацането и е откарана в известния ирански затвор Евин.

Но пък в Twitter иранското посолство в Сеул отрича подобни твърдения, наричайки ги грешни и фалшиви, като дори са публикували снимка на Рекаби от турнир в Москва, на който тя взе бронзов медал и носи хиджаб.