Много са режисьорите и сценаристите, които са се опитвали да покажат грозната страна на нацистката идеология чрез комедийни перспективи подобно на "Великият диктатор" с Чарли Чаплин.

Веднага се сещаме за "Животът е прекрасен" от 1999 г. на Роберто Бенини, където смехът и сълзите се редуват през минути. Е, "Джоджо заека" е дори по-въздействащ.

Базиран на романа на новозеландската писателка Кристин Люненс "Caging Sky", филмът е интересна смесица между комедия с груб хумор и драма за бруталните жестокости на войната. Да, и смехът, и болката вървят ръка за ръка през цялото действие на екрана, като докосват сърцето по най-фин и категоричен начин. Защото точно така режисьорът Тайка Уайтити избира да разкрие цялата болка и разрушение, които нацистката идеология причинява.

Тайка Уайтити в ролята на въображаеми Адолф Хитлер

Източник: Alexandra Films

Тайка Уайтити в ролята на въображаеми Адолф Хитлер

Прави го и през очите и израстването на едно напълно убедено във величието на нацизма малко момче. Йоханес Белцер (Роман Грифин Дейвис ) е на 10, расте в Германия по време на Втората световна война и е горд член на т.нар. "Хитлерова младеж". Подигравателния прякор Джоджо Заека получава именно в нацистки тренировъчен лагер за младежи - защото не се справя със задачата да удуши зайче.

Почти без приятели на своята възраст, Йоханес прекарва повече от времето си с въображаемия си другар - забавна, енергична и бъбрива версия на фюрера Адолф Хитлер (Тайка Уайтити).

Джоджо Заека (Роман Грифин Дейвис) и Елза (Томазин Маккензи)

Източник: Alexandra Films

Джоджо Заека (Роман Грифин Дейвис) и Елза (Томазин Маккензи)

Джоджо живее с майка си Рози (Скарлет Йохансон). Пълен антипод на потисническия им свят, тя е усмихната, силна и смела жена, която защитава идеите си с цената на всичко. Майка, която опитва да предаде на сина си важните уроци за любовта и свободата.

Но Джоджо е потънал напълно в нацистката ненавист. Затова е и безкрайно изненадан, дори ядосан, когато открива, че Рози помага на Съпротивата и укрива евреите, които е учен да мрази от дъното на душата си.

Ще му се наложи да подложи на изпитание и всичко, в което вярва, защото в тайно убежище в стената на къщата им той открива Елза (Томазин Маккензи) - 17-годишното момиче от еврейски произход.

Снимка 464156

Източник: Alexandra Films

Единственият човек, с когото може да говори за ужасната тайна, е въображаемият му приятел Адолф. Което, разбира се, няма да направи нито живота на Джоджо по-лесен, нито убежденията му във величието на нацизма по-сигурни.

Признаваме, че влязохме в салона с една нагласа за "Джоджо заека" - в главата ни светваха лампичките комедия, драма, нацисти, евреи, няколко номинации за Оскар... Но излязохме с тотално различно впечатление. А причините са две.

Снимка 464160

Източник: Alexandra Films

Първата е отличният подбор на актьори - от 12-годишния Роман Грифин Дейвис и 19-годишната Томазин Маккензи, през Скарлет Йохансон и Сам Рокуел (като капитан Кленцендорф) до най-дребните роли - като тази на Ребъл Уилсън (като г-ца Рам). Игра на всеки един е просто забележителна.

Втората е Тайка Уайтити - и като режисьор, и като актьор. Неговата сила пък е в успеха да представи една тъжна пародия на нацизма, която (въпреки грубите шеги за евреите) осмива ксенофобията и омразата, властваща в Третия райх по онова време. И, разбира се, в успеха му да ни накара да се усмихваме през сълзи и да плачем през смях през целия филм.

Премиерата на "Джоджо заека" е на 31 януари