В днешно време сме пред сложна дилема - хем имаме самочувствието, че няма как някой друг да ни учи как да си живеем живота, хем често попадаме в ситуации, в които имаме нужда от малко помощ и някой и друг добър съвет.

Затова и в последните години стана доста популярна професията лайф коуч. Най- просто казано, това са хора, които ни помагат да направим живота си по-щастлив и пълноценен. Започвайки от бизнес средите, тази тенденция се разпространи и шоубизнеса и достигна и до нас, обикновените хора, които също искаме да живеем добре.

За да бъде мисията успешна, имаме нужда от съюзник, който наистина да успее да спечели доверието ни. И мнозина известни личности го откриват в лицето на Джей Шети - бивш монах, лайф коуч, водещ на подкаст, автор на книга и човек с над 7 милиона последователи в Instagram.

Той е на 33 години, индиец, роден в Лондон. Записва се в бизнес училище в английската столица, където една среща с гост-лектор монах успява да промени живота му.

Завладян от идеята за минималистичен живот, която контрастира на забързаното бизнес ежедневието в Ситито, Шети прекарва три лета като монах в ашрам в Индия.

Отхвърлен от над 40 компании, след завършването си започва да създава съдържание за американската медия Huffington Post. Видеата му за любовта, отношенията и целите в живота бързо се превръщат в едни от най-гледаните в интернет. Попада в класацията на Forbes за 30 влиятелни личности под 30 в Европа за 2017 г.

Най-големият успех на Шети определено е подкастът On Purpose, който достига над 52 милиона изтегляния още първата си година. В неговите епизоди са гостували редица известни личности, сред които Коби Брайънт, Алиша Кийс, Клои Кардашиян, Гуинет Полтроу и много други.

С подкаста Шети успява да осъществи основната си идея - да превърне във вайръл мъдростта, която натрупва като монах. Да я разпространи до колкото се може повече хора, за да помогне и на тях да променят живота си, както той успява за 12 месеца да се премести в САЩ, да започне добра работа и да се ожени.

Съветите на Шети са за простите неща от живота, които обаче му придават голям смисъл. Той не ни учи как да трупаме милиони, а как да се радваме на малкото, докато вървим бавно и уверено по пътя към целите си. Учи ни и колко са важни отношенията с околните, както и любовта, за да бъдем по-добрата си версия. Учи ни и на благодарност, която може да промени света ни.

Като монах в ашрам, Джей Шети е добре запознат и с тънкостите на медитацията, които също предава на всички желаещи. А да медитира заедно с него на живо в Instagram сме виждали Джада Пинкет Смит и още куп известни личности.

Преди месеци Шети издаде първата си книга - Think Like a Monk. В нея той дава практически съвети как да тренираме съзнанието си така, че да работи изцяло в наша полза. А междувременно не спира да ни вдъхновява ежедневно в социалните мрежи и да ни напомня колко е важно да обичаме себе си и да живеем целенасочено.