Обичаме малките и приятни заведения, които хем имат нужната атмосфера, за да ни накарат да се чувстваме уютно, хем имат малко меню с качествено хапване и пийване. Казано по друг начин - по нещичко и за стомаха, и за душата.

Именно такива места харесват и Катерина Васева и Мартин Бакърджиев. Затова и преди две години на тях двамата им хрумва да съберат всичките, които знаят, на едно място.

По времето, когато им идва тази идея, и Катерина, и Мартин са фрииленсъри с "широко отворени сърца и черни дробове". Тя е "джаваскрипт гуруту с наклонности към котаци", а той - "визуалният артист с наклонности към несериозни занимания". А както казва и Мартин, "Комбинацията от много свободно време, несекващ поток от налудничави идеи и леещо се вино, прави чудеса."

Катерина Васева

Източник: Мартин Бакърджиев

Катерина Васева

И така, докато другите хора със свободен график обикновено прекарват времето си с лаптоп в някое кафене или споделено работно място, двамата с Катерина избират да "киснат" по кръчмите.

Мартин Бакърджиев

Източник: Мартин Бакърджиев

Мартин Бакърджиев

И макар всичко да започва на шега и предимно за забавление, с времето се появяват и сайтът, и интерактивната карта, които двамата пълнят с малки кръчми под общия знаменател "долна". 

Снимка 430086

Източник: Lifestyle

Dolna.bg e сайт с карта с точните локации и с кратки, но ясни ревюта на най-обикновени кръчми, който вече съществува от една година. Всяко едно място тук с описание и оценка е лично посетено от Катерина и Мартин. Но колко точно са кръчмите в сайта, дори и самите му създатели, не могат да кажат, защото "от един момент нататък просто не броиш".

За да попадне едно заведение на интерактивната им карта, първо трябва да бъде кръчма, второ - да е приятно-непретенциозно и, трето - да бъде долно.

Снимка 430083

Източник: Lifestyle

"Долните кръчми са нещо, което е извън националността. Били сме в разкошни долни и в Сърбия, и в Македония, и в Гърция, че и в Германия. Долна не познава граници."

Снимка 430085

Източник: Lifestyle

Кръчмите, които Катерина и Мартин са посочили и на които са дали оценка до момента, са предимно в София. А ревютата на заведенията стават на базата на пет критерия, които присъстват под всяка една кръчма на сайта. Така те формират отношението на Мартин и Катерина към даденото място.

"Леенето е висша форма на долност", смятат двамата, затова и то е задължително при формирането на оценката. Другите не по-малко важни критерии са да има сладкодумен кръчмар, непридирчива атмосфера, добро качество на мезетата и домашното производство, и да е "евтинко". 

Снимка 430082

Източник: Lifestyle

С какво едно долно заведение се различава от едно не-долно?

Няма точен критерий, но от отзивите и препоръките, които получихме от сродни долни пияници, ни се струва, че има едно добро споделено разбиране за що е долно: китна квартална кръчма, домашна кайсиева ракия с неизвестен произход, леко кисела сервитьорка и отсъствие за всякаква претенция. То е като с любовта: сляпо и трудно за обяснение. Но всички сме подвластни.

Кое е най-доброто от долните заведения, които сте посетили до момента?

Много от долните са ни любими. Толкова са много, че за това направихме и сайта. Но за да не сме голословни, ще кажем, че задължително трябва да опитате кюфте в Амира.

Част от чара на всяка долна е приятната неизвестност какво те чака зад поредната олющена врата - непрогледен дим, мъркащи котаци, руски шлагеристи. Вместо да ви ограничаваме с избора си, ви приканване да си харесате на случаен принцип няколко от сложените на сайта и да се впуснете в приключение. Тръпката е гарантирана.

А най-лошото долно заведение, в което сте попадали?

Уви, дори и в най-невинните и безкористни пориви, като този да идеш да разлееш в някоя долна, се крият опасности. Типичен пример е кръчмата До-Ре-Ми в София. Наглед съвсем качествен представител на своите долни съмишленици - кръчмар, атмосфера, домашна ракия, туршии - харесахме я от пръв поглед.

Но на втори, трети, пети... тази кръчма се оказа капан. Тръгнахме си унижени, с болки в главата от ментето, което ни сервираха и огромни празнини в душата и портфейла. И на курорт трудно се харчат такива баснословни суми. С една дума - избягвайте.

Как избирате ресторантите и как протича едно посещение?

Избираме с ръка на сърцето и черния дроб и обигран професионален нюх. А как протича не казваме - каквото се случи в долна, остава в долна.