В Холивуд има някои големи имена на режисьори, при споменаването на които, очакванията към даден филм се вдигат до небесата. Просто защото те са се доказали през годините като визионери.

Не са един и два примерите за актьори, които решават, че могат да дадат повече от актьорската си игра и също застават зад камера. Оливия Уайлд е най-пресният такъв пример. Но има и някои доста по-изненадващи промени в трудовата характеристика.

Като например каскадьор, който по принцип е отговорен за безупречното, безопасно и ефектно изпълнение на някои опасни и зрелищни каскади, да седне на режисьорския стол и да започне да дърпа конците. Но такива има и филмите им печелят милиони долари и фенове.

Чад Стахелски

Няма как да не започнем с 53-годишния режисьор, който преди да създава магия зад камерата я е сътворявал пред обектива ѝ. Кариерата на Стахелски като каскадьор и дубльор започва в средата на 90-те години на миналия век на снимачната площадка на "Гарванът".

Киану Рийвс и Чад Стахелски

Източник: GettyImages

Киану Рийвс и Чад Стахелски

Там той се грижи за всички по-опасни и сложни от техническа гледна точка изпълнения на Брендън Лий. Но след трагичната смърт на актьора на снимачната площадка, именно Чад Стахелски влиза в главната роля, за да замени Лий и довърши снимките.

След това става дубльор на Киану Рийвс в "Матрицата", а междувременно заедно със своя колега и приятел Дейвид Лийч открива компанията 87Eleven. През годините работи по каскадите и бойните сцени на филми като "300", "Рамбо", "Х-мен началото: Върколак" и "Непобедимите".

Да, все продукции, в които екшънът е основна част от сюжета. Но през 2014 г. сменя попрището и от дубльор на Киану Рийвс се превръща в негов режисьор. С помощта на Лийч режисира първия филм за Джон Уик, а след това поема сам отговорността за останалите два филма. Същото важи и за четвъртия, който трябва да видим догодина.

Именно с работата си по филмите за г-н Уик Чад Стахелски показа, че екшъните могат да изглеждат дори още по-впечатляващо, стига да има правилния човек пред и зад камера.

Дейвид Лийч

Вече споменахме, че Лийч и Стахелски са добри приятели и колеги, като неговата кариерата на каскадьор също започва в средата на 90-те години на миналия век. Първата голямата продукция, от която е част, е "Блейд" (1998 г.), но истинският пробив прави година по-късно, когато става дубльор на Брад Пит в "Боен клуб".

Брад Пит и Дейвид Лийч

Източник: GettyImages

Брад Пит и Дейвид Лийч

След това дава най-доброто от себе си във филми като "Бандата на Оушън", "Матрицата: Презареждане" и разбира се, "Троя", където отново изпълнява опасните сцените вместо Брад Пит.

След като помага на Стахелски в режисирането на "Джон Уик" прави соловия си дебют като режисьор с филма "Атомна блондинка" с Чарлийз Терон. Но това е едва загрявката за Лийч. Истинският удар идва през 2018 г., когато му е поверено да режисира Райън Рейнолдс в "Дедпул 2".

А година по-късно надскача дори това, режисирайки "Бързи и яростни: Хобс и Шоу" с Дуейн Джонсън и Джейсън Стейтъм. Преди няколко месеца пък по кината се завъртя друг негов филм - "Убийствен влак", в който от дубльор на Брад Пит се превърна в негов режисьор.

Сам Харгрейв

Завършваме с най-пресния режисьор сред каскадьорите. Неговата кариера като човека, който изпълнява сложните и опасни каскади, започва доста по-късно от тези на предните двама симпатяги - 2005 г. Но само година по-късно работи по "Карибски пирати: Сандъкът на мъртвеца".

През 2011 г. пък подготвя каскадите в "Механикът" с Джейсън Стейтъм. След това има възможността да работи по няколко филма от киновселената на Marvel, като кулминацията е "Отмъстителите: Краят".

Сам Харгрейв

Източник: GettyImages

Сам Харгрейв

Но страстта на Харгрейв към режисирането си проличава отрано, защото от 2007 до 2019 г. режисира пет късометражни филма. Големият му дебют е в Extraction, където братята Русо му гласуват доверие да режисира екшъна с Крис Хемсуърт.

Към филма, разбира се, имаше критики, но въпреки тях успя да се превърне в един от най-гледаните в Netflix. Постижение, което логично доведе до новината, че ще има и втори филма, на който Сам Харгрейв отново ще бъде режисьор.

Според Entertainment Weekly, общото между Чад Стахелски, Дейвид Лийч и Сам Харгрейв е и фактът, че и тримата имат познания в областта на смесените бойни изкуства. А Стахелски и Лийч канят Харгрейв да се присъедини към компанията им 87Eleven.