Заложник на политическата ситуация - за много анализатори Бритни Грайнър е точно това. Американската баскетболистка беше задържана в Москва през февруари - няколко дни преди нахлуването на Русия в Украйна, и беше обвинена за притежание на наркотици.

Снимка 567317

Източник: GettyImages

Преди ден, след обжалване на адвокатите й, присъдата й от девет години в изправителна колония в Русия беше потвърдена. Според прокурора тя е съвсем "справедлива".

32-годишната Грайнър, която е носител на два олимпийски златни медала и се състезава както в САЩ, така и в баскетболния отбор на Екатерининбург извън сезоните на WNBA, казва във видеоизявлението си, че е допуснала "ужасна грешка".

Тя беше задържана и осъдена заради наличието на пълнители за вейп с масло от хашиш - медикамент, предписан й от лекари в САЩ, но незаконен за ползване в Русия.

Каква точно ще е по-нататъшната съдба на Грайнър и ще бъде ли прехвърлена наистина в трудово-възпитателна колони някъде в Русия предстои да научим, коментират от ВВС.

Бритни Грайнър, WNBA и размяната на затворници, която се обмисля в САЩ

Размяна на затворници - баскетболиска за търговец на оръжия

Администрацията на Джо Байдън иска да върне Бритни Грайнър у дома

Адвокатът й Александър Бойков твърде, че все още съществува възможността за размяна на затворници между САЩ и Русия. "Няма съдия, който с ръка на сърцето да каже, че деветгодишната присъда на Грайнър е стандарт в руското правораздаване", коментира той.