Бил Гейтс винаги е казвал, че едно от важните условия за успех е човек да чете - много и непрекъснато. Милиардерът продължава да следва това правило и до ден днешен, а всяка година по традиция ни дава кратък списък със заглавия за лятната ваканция.

Очакванията, чуждото мнение, четенето на книги и как да бъдем успешни като Бил Гейтс, и Джеф Безос

Какво правят милиардерите, за да са толкова успешни

Малките промени с голям ефект

Петте, които е подбрал този път, са обединени от една обща тема - връзката между човечеството и природата. "Може би това е така, защото животът на всички ни бе разрушен от вирус. Или може би защото прекарах много време тази година в разговори за това какво трябва да направим, за да избегнем климатично бедствие", пояснява Гейтс.

Четири от петте книги в тазгодишния му списък не са художествена литература, но всички ни дават отговор на въпроса "какво се случва, когато хората влязат в конфликт със света около тях".

"Обетованата земя" - Барак Обама

Последната книга на 44-я американски президент излезе през есента на миналата година и изглежда е успяла да привлече вниманието на милиардера. "Мисля, че това е могъща книга с много прозрения за великото лидерство", смята Гейтс.

Книгата има биографичен характер и проследява живота на Обама от началото на кариерата му до убийството на Осама Бил Ладен през 2011 г. Според Гейтс, "Обетованата земя" се чете почти като роман, защото Обама е "толкова добър в свързването на всяко отделно събитие в един голям разказ". И си пожелава повече политици да умеят да пишат като него.

Elegant Defense: The Extraordinary New Science of the Immune System - Мат Риктъл

Последната книга от автора на "Любов и други зависимости" и носител на "Пулицър" излиза през март 2019 г., но добива широка популярност покрай пандемията около COVID-19. Според Гейтс, тя е страхотно четиво за всички, които търсят отговор на въпроса как коронавирусът успя да се разпространи по целия свят.

"Ще получите много по-добро разбиране за страхотната сложност на нашата имунна система", категоричен е милиардерът, който също е обогатил познанията си с нея.

Lights Out: Pride, Delusion, and the Fall of General Electric - Томас Грита и Тед Ман

Продължаваме да стоим настрана от художествената литература, за да намерим отговор на още един интересен въпрос - коя е причината за краха на компанията General Electric, която Гейтс определя като "митична".

По думите му, и той, както и много други, е бил изненадан от развоя на събитията и иска да разбере какъв е бил пътят към края. "На моменти, като бивш главен изпълнителен директор, ми беше малко трудно да прочета толкова остри критики към колегите ръководители, включително хора, които познавам и харесвам", казва предприемачът.

Е, ние може би не можем да извлечем същия опит като него от тази книга, но ако искаме да разберем как не се прави, тогава ще ни е интересна.

Under a White Sky: The Nature of the Future - Елизабет Колбърт

Още една книга на журналист, награден с "Пулицър". Тя също обръща поглед към взаимоотношенията между човека и природата и ги обяснява "по най-ясния начин", смята Гейтс. Тук са описани много примери как ние неволно променяме околната среда. Дадени са и подробни разяснения за методите, по които го правим напълно целенасочено - с геоинженерство например.

The Overstory - Ричард Пауърс

През 2019 г. книгата печели "Пулицър" за художествена литература. Тя е и единствената подобна, която попада в тазгодишния летен списък на Гейтс. И това въобще не е случайно.

Милиардерът я определя като "един от най-необичайните романи", които е чел в последните години. Но въпреки че е роман, книгата отново говори за връзката ни с природата, по-конкретно - с дърветата. Сюжетът се развива чрез девет персонажа и техните истории.

Алек Попов, Кольо Николов, Ради Георгиев - 3 книги за уикенда

3 книги за уикенда

Българската следа

Гейтс пояснява, че това е книга, в която много неща не се връзват и дори си противоречат. На него това му харесва, но на други може и да не е по вкуса. Но едно е сигурно - романът стимулира мисленето, вместо да представя готови отговори. Завладява и с неочаквани обрати.