Едва ли е нужно човек да е гледал вчерашния мач на националния отбор по футбол на България срещу Гибралтар, за да разбере не само резултата, но и колко слабо са играли българите.

Просто защото социалните мрежи са истинска върволица от недоволни хора, които коментират и определят равенството в този мач като срамно. Е, почти всяка спортна медия у нас направи същото, така че това не е изненадващо.

Тук обаче няма да се фокусираме върху това защо националният ни отбор, съставен от професионални футболисти, които изкарват прехраната си, играейки футбол и нищо друго, не могат да победят Гибралтар. Отбор, в който аматьорите са повече от професионалистите.

Няма да го направим, защото вчера така се получи, че само няколко часа преди въпросният мач, който няма да бъде запомнен с хубаво и гордост, гледахме друг. В него отново националният отбор играеше, но този по минифутбол. 

Футболът на малки вратички, както е по-известен сред хората, се радва на голяма популярност сред футболните фенове.

Просто защото много от тях сформират или участват в такива отбори, за да играят любимата си игра. Турнири за изява има много, но тези дни националният ни отбор по минифутбол пренаписа историята си.

Вчера, 9 юни, националите победиха с 3:1 отборът на Франция и се класираха за полуфинал на Европейското първенство по минифутбол. Оказва се, че за първи път в историята националният ни отбор по минифутбол се класира за полуфинал на Европейско първенство.

Впечатляващ е не само резултатът и класирането на полуфинал, но и играта на българите, които буквално "изядоха с парцалите" френските си съперници. Преди да покажат на французите как се играе, националите ни по минифутбол победиха доста по-драматично друго голямо име - Италия.

Днес, 10 юни, България се изправя срещу Румъния в опит да постигне немислимото до този момент - финал. Каквото и да се случи в този мач футболистите ще излязат като победители. Не само защото са пренаписали историята, но и защото са показали на колегите си професионалисти (които не могат да победят Гибралтар и допускат пет гола от Грузия) как трябва да се играе с националната фланелка.

Желание, мотивация, хъс и спортна злоба - все неща, които професионалните ни футболисти не демострират. И все неща, които могат да научат (и видят нагледно) от националите по минифутбол. 

Четвъртото място на България на Европейското първенство, което тази година се провежда в Кошице, Словакия, е гарантирано, но сме сигурно, че нито един от футболистите, водени от селекционера Николай Михов, не иска да се задоволи само с него.

Патрик Гунарсон, Викинг и обвиненията срещу вратаря, че смалява вратата си

Вратярят, който смалява вратата си

Обвиненията са сериозни

Защото веднъж вкусиш ли от усещането да победиш отбори като Италия и Франция, искаш повече. Полуфиналът с Румъния ще се играе от 21:15 ч. българско време. Мачът може да бъде гледан пряко по b1b.box или във Facebook страницата на Европейската федерация по минифутбол.