"Дай ръка не се страхувай. С другите сестри поплувай. В морето ни нямаме място за тези омрази..." Това се рапира на чист български език в една от песните, които ще чуем на Евровизия тази година. Парчето обаче не идва от България, а от Чехия.

VESNA,Танита Янкова, Евровизия, “My Sister’s Crown” и новината за българката, която ще представи Чехия на музикалния конкурс

Какво общо има българка с представянето на Чехия на Евровизия

Танита Янкова и участието ѝ в групата VESNA

"My Sister's Crown" е дело на група VESNA, в която участва и българката Танита Янкова. Макар да е родена и да израства в Прага, Танита определя себе си като български музикант и композитор - и дебело подчертава български.

"Моят майчин език е българският. Отгледана и възпитана съм от родители българи, израснала съм с българската кухня и празнувам българските празници. В България се "прибирахме" всяко лято, когато бях малка", с усмивка разказва Танита.

И тъй като гледа еднакво добре както през очите на една българка, така и през тези на една чехкиня, лесно определя по какво си приличат и по какво се различават двете държави. Смята, че като бивши социалистически страни, приликите са големи - най-вече в това, че хората са имали много малко и са разчитали един на друг.

"В днешно време виждам разликата отново в хората. Българинът е по-топъл, по-директен и някак си по-отворен, докато чехът е по-сдържан и каквото си мисли, обикновено го пази за себе си."

Нищо за себе си не пази обаче Танита. Разказва ни, че освен музикант, е и горда майка, която съчетава любовта към изкуството с любовта към дъщеря си и семейството.

Описва себе си като закачлива. Вярва, че човек никога не трябва да забравя и пренебрегва детската душа в себе си. Освен това смята, че е толерантна и винаги се опитва да гледа на света през очите на другите. Не на последно място се определя като всестранно развита личност. "От дете имам чувството, че до каквото се докосна, мога да продължа да го развивам без затруднения."

Точно както се случва с музиката, която приковава интереса ѝ от ранна възраст. За това донякъде "вина" имат и родителите ѝ. Майка ѝ е пианист, диригент и популярна личност сред българите в Прага.

"Фактът, че преподаваше музика в Българското училище в Прага и организираше фолклорни концерти с нейния детски хор, винаги ме е вдъхновявал."

Снимка 612255

Източник: Личен архив

Баща ѝ е художник, но със силно влечение към музиката, което предава и на Танита. Веднъж запалена, искрата в сърцето ѝ продължава да гори със същата сила като в детските ѝ години - времето, когато в дома им винаги са звучали Beatles, Abba или Queen. Днес вдъхновение да създава музика Танита черпи от всичко. Буквално.

"Често вдъхновението идва даже и от немузикални неща като слънчев лъч, падащ на улицата, намусените лица на хората в метрото или от трептящите листа на палмата в кухнята ми."

Що се отнася до група VESNA, тя е създадена преди малко повече от пет години от чешката певица и композитор Патриция Фуксова. Нейната първоначална идея е да сътвори цикъл от песни в чешки фолклорен дух. В началото VESNA не е изцяло женска група, но с течение на времето това се променя.

В момента освен Танита, членовете на групата включват родената в Русия Олеся Очеповская, Тереза Чепкова от Словакия и Патриз Фуксова, Бара Юранкова, и Маркета Муцаткова, които са от Чехия.

Момичетата се запознават в Консерваторията "Ярослав Йежек" в Прага, където изучават джаз музика. Песните им се фокусират върху славянската култура и женствеността. В дискографията си имат издадени два албума, в които умело съчетават елементи от фолклора с модерния поп, както и записи с Чешкия национален симфоничен оркестър и с челистката Терези Ковалова. Подгрявали са и за популярната норвежка певица Aurora по време на нейни европейски концерти.

Как бихте описали музиката на групата на човек, който никога не чувал за вас?

Песните на VESNA възпяват жената, природата, свободата и съчетават чешки и моравски фолклор с модерна и нетрадиционна атмосфера.

Как дойде идеята за "My Sister's Crown", с която ще представите Чехия на Евровизия?

Всичко се случи доста бързо. От идеята, която дойде от Патриция, до запис на вокали, аранжименти и запис на видео клип минаха около две седмици, което, смея да кажа, е удивително. По песента работихме с Патриция и страхотните продуценти от Production Lovers. За клипа имахме щастието да работим с режисьорката Зузана Весела и голям екип от невероятни хора със заразително вдъхновение.

Какво е посланието, което искате да отправите с тази песен, и с какво тя се отличава от останалите?

Според мен най важното послание е за свобода, любов и подкрепа. Отправяме го искрено до всички онези хора, които се нуждаят от това. Освен английски, слушателят може също така да чуе чешки, български и украински език, което прави песента доста интересна.

Какво да очакваме в бъдеще от Танита Янкова и VESNA?

Със сигурност ще чувате за нас и след Евровизия. Искрено се надявам, че ще зарадвам българските ни фенове отново с нашия роден език.