Alexa, гласовият асистент на Amazon, се появи преди време, за да улесни живота на хората. Тази иновативна услуга ни позволява да слушаме музика, да провеждане разговори, да нагласяме аларми, да задаваме въпроси, да получаваме информация за времето, трафика и спортните резултати, да управляваме списъците със задачи и дори да правим покупки.

Множество сложни функции, които един много умен папагал обаче познава отлично. Африканският сив папагал Роко се възползва от отсъствието на собственика си, за да пазарува онлайн чрез популярното устройство на Amazon.

Нетипично приятелство

Първоначално палавият папагал Роко живее в National Animal Welfare Trust в Обединеното кралство. Там обаче той не спира да прави трикове или да ръси обидни и лоши думи, които причиняват твърде много проблеми в центъра за животни. Затова и решават да го преместят.

Марион Вишневски, една от работничките в центъра, предлага да вземе вкъщи бърборещото животно и да се опита да го превъзпита.

Веднъж попаднал в дома на Вишневски, африканският сив папагал, известен със способността си да запомня и повтаря думи, създава незаменимо приятелство с  гласовия асистент на Amazon Alexa. Собственичката на папагала признава пред Daily Mail, че Роко и Alexa непрекъснато си говорят, но комуникацията им не се свежда до задаване на въпроси и получаване на отговори, защото птицата започнала да прави и онлайн поръчки.

Пъпеши, ягоди, дини, броколи, сладолед, стафиди - това са някои от деликатесите, Роко поръчва от Amazon. В допълнение към опитите да придобие любимата си храна, животното поставя в "количката" си и други изненадващи продукти, като крушка или дори чайник и хвърчило. 

Вишневски обяснява, че ѝ се налага да проверява списъка за пазаруване в Amazon всеки път, когато се прибира вкъщи, и да анулира всичко, което папагалът е поръчал в нейно отсъствие. Покупките не са извършени благодарение на факта, че родителският филтър е активиран, така че Марион Вишневски си спестява разходите на своя домашен любимец.

Освен че прави покупки, Роко отприщва остроумието си чрез размяна на шеги с Alexa, като дори я моли да пуска любимите му песни. Птицата непрестанно доказва, че има изискан музикален вкус и умее да танцува страхотно, затова често се възползва от този факт.

Снимка 399389

Източник: iStock

"Прибирам се и вкъщи звучи романтична музика, а Роко се поклаща в бавен ритъм", признава собственичката на папагала.

Папагалите жако

Африканските сиви папагали са много интелигентни животни. Всъщност това е вид, който има най-голяма способност да имитира човешкия глас, изучавайки с невероятна лекота всяко произнасяне на дадена дума, за да повтори перфектно това, което учителят му казва.

Жако не обичат да бъдат сами и обожават да са в центъра на вниманието. Тези животни имат голяма емоционална чувствителност, привързват се към собственика си и създадат силна връзка с него. Не сме сигурни колко привързан към Марион Вишневски е Роко, но със сигурност има дълбоки отношения с Alexa.