2020 г. не завършва особено приятно за Александър Уонг - едно от "децата-чудо" на модата и човекът зад култовия едноименен бранд Alexander Wang. Той беше обвинен в сексуален тормоз и дори изнасилване от редица модели, с които е работил.

Снимка 511870

Източник: GettyImages

Първият, който открито обвини 37-годишния дизайнер, е моделът Оуен Муни, който разказа историята си в TikTok. Тя е от 2017 г., когато Уонг използва претъпкан клуб в Ню Йорк, за да притисне и опипа Муни.

Историята на модела отприщи лавина от подобни признания, споделени най-вече през два Instagram профила - Shit Model Management и популярния моден акаунт Diet Prada. От историите в тях става ясно, че Уонг е действал като типичен "секс хищник".

Той се е възползвал от модели мъже, както и транс жени, като в голяма част от случаите тайно е сипвал наркотици в питиетата им, за да ги упои. От Shit Model Management споделят множество подобни истории и призовават хората да покажат съпричастност с жертвите на Уонг, като спрат да следват профилите му.

От организацията The Model Alliance, която се грижи за правата на работещите в модната индустрия, заявиха, че застават на страната на жертвите на дизайнера. Самият Уонг нарича всички обвиненията гротескни и фалшиви, но коментарите на профилите му в социалните мрежи са неактивни.