Въпреки че Афганистан е на доста километри от България, ситуацията в страната няма как да не ни притеснява. И то не само от политическа гледна точка, но и от чисто човешка.

Едва ли има някой, който да е останал равнодушен, когато е видял станалият популярен клип, на който се вижда как стотици хора са се струпали на летището в Кабул, за да се опитат да избягат от страната и талибаните.

По-късно в интернет пространството се завъртя и снимка на претъпкан с хора товарен самолет. Явно е, че взимането на властта от талибаните плаши много голяма част от афганистанците.

Смяната на властта ще се окаже и много неблагоприятна за жените и зачитането на техните права. Като се появиха и кадри, на които се вижда как изображенията на жени по магазини и рекламни пана биват покривани с боя.

Преди САЩ да се намеси през 2001 г. талибаните, които управляваха страната, забраняваха на жените да излизат на улицата без бурка и непридружени от мъж. За момичетата имаше забрана да посещават училище. Притеснителното е, че подобни сцени се очакват и сега.

На фона на стресиращата политическа обстановка в Афганистан идва и информацията, че състезателките от женския национален отбор по футбол на страната се боят за живота си и искат отчаяно да напуснат родината си.

Това става ясно от Халида Попал - бивша футболистка, която има основна роля в съставянето на женския национален отбор на страната. От 2016 г. обаче Попал живее в Дания, защото публично нарича талибаните врагове и е получавала смъртни заплахи.

"Животът ми беше в опасност", казва тя пред The Associated Press. Но въпреки че от години не живее в Афганистан, Халида не спира да се бори за правата на жените в родината си и срещу оставяните безнаказани убийства и изнасилвания.

Халида Попал казва още, че футболистките от националния отбор са се свързвали с нея, за да поискат съвет и помощ. Твърди също така, че им се е наложило да напуснат домовете си и да отидат при роднини, защото съседите им знаят с какво се занимават, а това няма да се понрави на талибаните.

Едва ли скоро ще видим женския национален отбор на страната в действие (намиращ се на 152 място от 167 отбора в ранглистата на FIFA), което е тъжно. Особено в XXI век... 

Лукас Подолски, Горник Забже и обещеанието, което футболистът най-после спази

Романтиката във футбола е (все още) жива

Защо Лукас Подолски се завърна в Полша

"Болезнено е да станеш свидетел на начина, по който правителството се предаде. Жените загубиха вяра", добавя Халида Попал. В профила си в Instagram пише, че постигнатото през годините и всички жертви, които са били направени, просто са се изпарили.

"Мечтателите спряха да мечтаят, а самите мечти се превърнаха в кошмари". Попал завършва обръщението си в социалната мрежа с думите: "Съжалявам, че не мога да помогна".