Не можем да отречем, че август е един от любимите ни месеци. Не само защото го свързваме със слънце, плаж, море, планина и ваканции, а и защото обикновено по това време на годината родната и световна сцена изобилства от концерти и фестивали на открито. А някои от тези многобройни събития са черешка на тортата, която ни липсва, за да се похвалим, че сме изживели едно страхотно лято.

6-те музикални събития на юли

6-те музикални събития на юли

Този месец слушаме на живо Грегъри Портър, Емели Санде, Judas Priest и редица други изпълнители на A to Jazz Fest, Hills of Rock и Midalidare Rock In The Wine Valley

Та, в тази връзка, ето ги и шестте музикални събития на територията на България, които подбрахме и които смятаме, че не бива да се пропускат този август. Не включваме Ед Шийрън не защото не го харесваме или мислим, че не си струва да се посети, а защото билетите за концерта му на 31 август на Националния стадион "Васил Левски" отдавна се разпродадоха. Затова, ако нямате билет, но искате да го послушате, съветваме ви да си "запазите" място на някои от близките пейки до стадиона в парка. 

Dubioza Kolektiv

  • Къде: Стадион "Арена Созопол", Созопол
  • Кога: 2 август
  • Кои: Групата е създадена през 2003 г., като от тогава досега се превръща в една от най-популярните съвременни банди, идващи от Балканите. Състои се от седем члена. Авангардният им стил се характеризира като "кросоувър" с елементи на дъб, ска, реге, хип-хоп, рок, пънк, електронна музика и балкански мотиви. Текстовете им са на тема мир, разбирателство, толерантност, критика срещу бюрокрацията и политически фигури, против ксенофобията.
  • Колко: От 59 до 69 лв. на eventim.bg и ticketstation.bg
  • Защо: Босненската група е широко популярна и обичана в България, като последните големи концерти на Dubioza Kolektiv бяха в "Арена София" през 2017 г. и 2019 г., и Колодрума в София през 2023 г,  като всичките пъти събраха по над 10 хил. души. Техните концерти се радват на добър отзвук далеч извън региона и бандата осъществява ежегодни турнета в почти всички държави в Европа, участия на големи фестивали като Glastonbury (Великобритания), Roskilde (Дания), Sziget (Унгария) и много други; турнета в Щатите, Австралия и Индия, дори лайв в Колумбия.

Лени Кравиц

  • Къде: Морска гара, Бургас
  • Кога: 6 август
  • Кой: Определян като един от най-успешните музиканти на нашето време, Лени Кравиц има шеметна кариера, която продължава близо 30 години. Музиката му е вдъхновена от соул, рок и фънк звученето на 60-те и 70-те години. Лени Кравиц е носител на четири поредни награди Грами и поставя рекорд за най-много спечелени призове в категорията най-добро мъжко вокално рок изпълнение.
  • Колко: От 140 до 280 лв. на ticketstation.bg
  • Защо: На 24 май Кравиц издаде Blue Electric Light - 12-ия си студиен албум. Кравиц пише и записва албума, в който майсторският му дълбок соул рокендрол е отново налице, в собственото си студио на Бахамите. В албума талантите на Кравиц като автор, продуцент и мултиинструменталист продължават ярко да се показват, тъй като той пише и изсвирва повечето инструменти сам, с помощта на дългогодишния си китарист Крейг Рос. В крайна сметка, Лени създава 12 песни, които капсулират наследството му на пионер, който пресича музикалните жанрове, но и същевременно стои стабилно в пулса на XXI век и отвъд него. Именно него ще чуем в Бургас.
Лени Кравиц отново в България

Лени Кравиц отново в България

Този път музикантът ще пее в Бургас

"Бодигард" - мюзикъл

  • Къде: Летен театър, Варна
  • Кога: 16 август
  • Какво: Мюзикълът "Бодигард" е сценична адаптация на легендарния филм с Уитни Хюстън и Кевин Костнър. В него са включени всички култови песни на легендарната певица. Премиерата на мюзикъла е през 2012 г. в Лондон, след което е поставян в САЩ, Италия, Австралия, Германия, Южна Корея, Австрия, а в момента отново се играе и в Англия и Германия. Навсякъде той се представя на националния език на страната, а песните са запазени в оригиналния език. "Бодигард" се прочува със зашеметяваща хореография, бляскави костюми, впечатляваща сценография, и оригиналната оркестрация на хитовете на Уитни Хюстън, които наелектрезират маскимално въздействието на спектакъла.
  • Колко: От 35 до 60 лв. на eventim.bg
  • Защо: "Бодигард" - мюзикълът навсякъде е посрещнат с овации и възторжени рецензии и се превръща в мощен и нестихващ носител на бляскавата музика на Уитни Хюстън и славата на едноименния филм. За българската продукция на Държавна опера Варна са поканени Орлин Горанов в ролята на бодигарда Франк Фармър, английската актриса и изпълнител Манал Ел Фейтури в ролята на суперзвездата Рейчъл Марон и любимата наша млада певица и актриса Нора Караиванова в ролята на Ники Марон - сестрата на Рейчъл.

Празници на изкуствата Аполония

  • Къде: Созопол
  • Кога: 28 август - 7 септември
  • Какво: Празници на изкуствата Аполония са най-големият, дългогодишен и мащабен арт фестивал в България. Негов организатор е Фондация Аполония, създадена през 1991 г. Първото издание на Фестивала се провежда през 1984 г. Ежегодно сцените на Аполония в Созопол привличат стотици артисти и хиляди любители на изкуството от България и света. Фестивалът има за цел да съхрани културните традиции, както и да подкрепи нови таланти в областта на всякакъв вид изкуства.
Снимка 676607

Източник: M3 Communications Group

  • Колко: Билети на eventim.bg
  • Защо: Що се отнася до музикалната програма на фестивала, по време на който предстоят и изложби, филми, театрални спектакли, и нови книги, ще можем да чуем Симфоничния оркестър на БНР с диригент Константин Илиевски и солист Светлина Стоянова - мецосопран. Сред музикалните изпълнители, които ще зарадват публиката, са също Стефан Вълдобрев и Обичайните заподозрени, Влади Ампов - Графа, Белослава и много други. Освен това 13 от най-добрите български музиканти, концертмайстори от цяла Европа ще съставят Фестивален оркестър Аполония. Сред участниците тази година се открояват Васил Петров и Военен биг бенд Стара Загора, Фондацията и Пловдивската филхармония, Хилда Казасян.

"Фантомът на операта"

  • Къде: НДК, София
  • Кога: 29 август - 5 септември
  • Какво: Историята на Гастон Льору, пресъздадена в музикъла на Андрю Лоуд Уебър през 1986 г., вълнува публиката по цял свят, гледана от над 160 милиона души, в 46 страни и 193 града и неслизала от сцените на "Уест Енд" в Лондон вече 38 години. "Фантомът на операта" се смята за един от най-успешните мюзикъли в историята на развлеченията. Спечелил е повече от 70 престижни театрални награди, между които седем награди "Тони" и четири награди "Оливие", включително за най-добър мюзикъл.
  • Колко: От 80 до 220 лв. на eventim.bg
  • Защо: Поради огромния успех на първото си гостуване и нестихващ интерес от страна на българската публика "Фантомът на операта" изнася девет извънредни представления в зала 1 на НДК преди да продължи с турнето си в Европа. В ролите отново ще видим вече познатите и любими на българската публика актьори - Надим Нааман в образа на Фантома, Хариет Джоунс и Джорджия Уилкинсън като Кристин, Дъги Картър - Раул, Лара Мартинс като Карлота, Валери Кутко в ролята на Мадам Жири. Жив симфоничен оркестър с диригент д-р Джон Ригби ще изпълнява прочутата музика на Андрю Лойд Уебър, която ще достигне до всеки зрител в залата, благодарение на аудио оборудване от близо 30 професионални колони, част от грандиозната продукция. А балетисти, хористи, екип от 130 души гримьори, фризьори, гардеробиери, техници ще бъдат пак гости на София, за да осигурят перфектното изпълнение на най-прочутия мюзикъл.

Армин ван Бюрен

  • Къде: Арена София, София
  • Кога: 30 август
  • Кой: Роден в Нидерландия, Армин се увлича по електронните звуци още от малък, а на 14 вече започва и да прави музика. Предаването му A State of Trance печели наградите за "Най-добро радио шоу", а самият Армин е обявен за диджей номер едно в DJ MAG Top 100 пет пъти. 
  • Колко: 99 лв. на ticketstation.bg
  • Защо: Сензационният нидерландец застава зад пулта на сцената в Борисовата градина скоро след издаването на последния си албум. Деветият албум на Армин ван Бюрен Breathe In излезе в началото на 2024 г. и е силно свързан с медитацията и важната роля, която тя играе в живота на артиста. Сетът му в София е част от турнето му за 2024, което включва хедлайн сетове на Tomorrowland, Ultra фестивалите в Маями (САЩ), Сантиаго (Чили), Лима (Перу) и изданията в Австралия, SAGA Festival, Parookaville и др.