Факт: един от най-евтините и бързи начини да пътуваме на далечни разстояния е чрез книгите. Този уикенд решаваме да пътешестваме чак до Китай с три нови - и супер различни една от друга - книги, свързани с Поднебесната империя.

3 книги за уикенда от Бернхард Шлинк, Ане Якобс и Еми Абрахамсон

3 книги за уикенда

Четива за началото на лятото

"Завръщането на Съдията Ди"

През 60-те години на миналия век нидерландският автор Робърт ван Хюлик успява да спечели аудиторията с криминални загадки от средновековен Китай, чийто главен герой е разследващия съдия Ди. А сега двама съвременни автори възкресяват Ди, като го пренасят в Лондон в началото на ХХ век.

Снимка 673145

Източник: Колаж / Бард

Там ученият Лао Шъ живее спокоен живот докато не се запознава със съдия Ди Жъндзие. Ди е в британската столица, за да разследва убийството на свой познат от времето на Първата световна война. Тъкмо е започнал разпитите по случая, когато се появява нов труп, последван от втори. Всички обаче са убити с китайски меч. Какво ги свързва?

Изд. Бард, 19.99 лв.

"Женският кръг на лейди Тан"

Озоваваме се в Китай през XV век. Като всяко младо момиче от елитно семейство, и Тан Юънсиен я очаква уреден брак и ролята на покорна съпруга, която бродира, рецитира поезия и ражда синове. Тя обаче е отгледана от баба си - една от малкото жени-лечителки, която я е научила на основите на китайската медицина.

Снимка 673143

Източник: Колаж / Изток-запад

Още от съвсем малка Юънсиен е опознала основните женски болести и проблеми, като лекува успешно жени от всякакви възрасти и социални прослойки с помощта на приятелката си - акушерката Мейлинг. Когато обаче се омъжва, свекървата на Юънсиен й забранява да продължи с медицината. Забраната обаче едва ли ще я спре.

Изд. Изток-запад, 23 лв.

"Китай в десет думи"

Ю Хуа е автор на "Живи" - един от най-популярните и превеждани китайски романи в последните години. "Китай в десет думи" обаче не е роман, а сборник с есета, които обрисуват сложния образ на родината на автора си. Роден по време на Културната революция, Ю Хуа ни дава да разберем, че отражението от събитията тогава продължават да имат влияние върху съвременната политика, икономика и общество в Китай.

Снимка 673142

Източник: Колаж / Жанет-45

Той се спира на често заобикаляни от властта теми в стараната като например инцидента на площад "Тиенанмън" от 1989 г. и вероятно това е причината този сборник да е единствената книга на Хуа, която не е официално издавана в Китай.

Изд. Жанет-45, 22 лв.