Фантастичните жанрове се радват на голям интерес в последните години, като за това отчасти е виновна популярността на фентъзи епосите. Трите книги за този уикенд представят три различни поджанра от този вид.

3 книги за уикенда от Кърт Палка, Джил Пол и Натали Дженър

3 книги за уикенда

С главни герои жени

"Докъде се издигаме в мрака"

Годината е 2030-а. Топенето на арктическите ледове и пермафрост отприщват древни вируси, с които в следващите десетилетия човечеството трябва да се бори. То развива различни - понякога отчаяни, понякога трогателни - начини да оцелява. Възрастен археолог пристига в Арктическия кръг, за да продължи делото да починалата си дъщеря.

Снимка 642401

Източник: Колаж / Колибри

В увеселителен парк за терминално болни деца служител се влюбва в майката на един от пациентите. Скърбящ баща-учен се привързва към прасе, което е развило способността да говори. А овдовяла художничка и внучката й тръгват да търсят нова планета, която да превърнат в свой дом. Това е дебютният роман на Секуоя Нагамацу.

Изд. Колибри, 22 лв.

"Четвъртото крило"

Книгата на Ребека Ярос е безспорната световна сензация в жанра "романтично фентъзи". Спечелила си милиони читатели, благодарение на TikTok, "Четвъртото крило" вече е и на български. Вайълет Соренгейл постъпва в престижния военен колеж за драконови ездачи Басгайът. Още в наборния си ден тя ще трябва да се бори за оцеляване, защото: "Дракон без ездач е трагедия. Ездач без своя дракон е мъртъв".

Снимка 642400

Източник: Колаж / Сиела

Разбира се, на фона на жестокото обучение и непрестанната борба за оцеляване се развива и любовната история на Вайълет с командир Зейдън. И, разбира се, книгата е едва първа част на поредица, чиято следваща част се нарича Iron Flame.

Изд. Сиела, 30 лв.

"Пустош, наречена мир"

Книгата е продължение на получилата престижната награда за фантастика Хюго "Спомен, наречен империя". Извънземна армада дебне в покрайнините на тейкскаланския космос. Невъзможно е да се установи контакт с нея, нито да бъде унищожена. Затова флотският капитан Девет хибискуса предприема отчаян ход - иска дипломатически пратеник.

Снимка 642399

Източник: Колаж / Бард

Това са Махит Дзмаре и Три стръка морска трева, които все още се възстановяват след скорошния бунт в империята. А новата им задача изглежда почти невъзможната - да установят контакт с враждебно настроени извънземни.

Изд. Бард, 27.99 лв.