Дори и да сме приклещени в града в разгара на лятото, пак имаме възможност да се отправим на пътуване в реални и нереални светове. Как? Чрез книгите, разбира се. За първия августовски уикенд събираме три особено вдъхновяващи.

3 книги за уикенда от Никола Бьогле, Джон Гришам и Минка Кент

3 книги за уикенда от Никола Бьогле, Джон Гришам и Минка Кент

Трилъри за свободното време

"Плажът"

Близо 30 години след излизането си, дебютният роман на Алекс Гарланд, по който е създаден едноименният филм с Леонардо ди Каприо, получава ново издание на български. Американецът Ричард и французите Етиен и Франсоаз се запознават в Банкок, но 24-часовият кипящ живот в мегаполиса не им е достатъчен. Затова тръгват на приключение - с нарисуваната на ръка карта на човек, когото случайно срещат, те тръгват да търсят таен остров в Тайландския залив.

Снимка 677251

Източник: Колаж / Кръг

Там те се озовават в нещо, което изглежда като Рая на Земята. Група млади хора живеят освободени от изискванията и задълженията на обществото. Да бъдеш част от Рая обаче идва на висока цена.

Изд. Кръг, 22.90 лв.

"Последният пчелар"

В неопределено, но не много далечно бъдеще пчелите са изчезнали, а човечеството е заплашено от това да остане без храна и да се бори за оцеляването си. Саша се завръща в родния си дом, за да открие последното изследване на баща си, който е пчелар и го е скрил малко преди да бъде арестуван. В някога идиличната ферма обаче заварва група хора, които постепенно се превръщат в новото й семейство и й осигуряват сигурността, която й е липсвала.

Снимка 677252

Източник: Колаж / Enthusiast

Тогава обаче се случва невъзможното - Саша зърва медоносна пчела, която може да се окаже спасение за всички. Или пък точно обратното. За романа си Джули Карик Долтън се вдъхновява от собствения си пчеларски опит и загубата на две пчелни семейства заради използването на пестициди в близост.

Изд. Enthusiast, 22 лв.

"Истории с животни, разкази и басни"

Чувството за хумор и дълбоките прозрения за човешката природа са добре известни особености на творчеството на Марк Твен. В този сборник на американския класик са събрани кратки истории за животинското царство и мястото на човека в него.

Снимка 677250

Източник: Колаж / Изток-запад

Кучешки писма и транскрипция на разговор на гарвански, както и необичайни представители на фауната като безопашат кон, хапещи камили, куче с опашка като спуснато наполовина знаме, магарешки заек, птиците кукабу и моа, рибата орниторинхус се появяват на страниците му. И макар героите му да са животни, Марк Твен успява да ни разкрие истини за собствените ни слабости.

Изд. Изток-запад, 19.90 лв.