Джони Холидей, френският Крал на рока, почина на 74 години след битка с рак на белите дробове. Той печели любов и презрение над пет десетилетия, прекарани в създаването на американски рокендрол.

Въпреки че никога не бива оценен така високо в чужбина, Холидей става най-известната рок звезда във Франция.

Френският президент Еманюел Макрон отдаде почит на Джони Хоридей, като заяви, че "във всички нас има по нещо от музиканта".

Предлагаме ви да прочетете пет ключови факта за най-голямата френска рок звезда, които вероятно никога не сте чували.

Джони Холидей не е Джони Холидей

Джони Холидей е роден в Париж през 1943 г. като Жан-Филип Сме, но както сам казва, "това не беше много рок "име".

Променя го на Джони Холидай (Johnny Hallyday), повлиян от негов американски роднина Лий Холидей, който става като баща за певеца, когато биологичният му го изоставя.

"Винаги ме наричаше Джони, защото не можеше да каже на Жан-Филип", споделя музикантът.

Но когато през 1960 г. името му на сцената при представяне на първия запис е погрешно изписано "Hallyday", тийнейджърът нямал друг избор, освен да живее с "у".

Джони Холидей "Американецът"

Холидей копнее толкова много да стане голям в Съединените щати, че записва своя трети албум "Johnny Hallyday Sings America's Rockin' Hits" изцяло на английски език в Нашвил през 1962 г.

Той обикаля няколко американски града и дори се появи на "Ed Sullivan Show" с надеждата, че очарователните американци ще го харесат и той ще докаже на Франция, че е известен в Америка.

Два по-нататъшни опита също се провалят, докато американската мечта на Холидей най-накрая се сбъдва през 1996 г., когато 5000 фена от Франция не прелитат 9000 километра, само за да го видят на живо в Лас Вегас.

Звездата, кръстосваща Щатите с мотоциклета си Harley Davidson, сбъдва американската си мечта и се мести със семейството си в Лос Анджелис през 2010 г., където живее на една улица с Том Ханкс и Бен Афлек.

Секс, наркотици и Gitanes

Холидей е от малкото музиканти, които съумяват да се адаптират към всяка тенденция. Той преминава от рокер до хипи, прогресирайки като рок интелектуалец със своята рок опера "Хамлет", след това се връща обратно към основите с блуса и френската балада.

Единствените константи в живота на Холидей са цигарите Gitanes, които винаги висят от ъгъла на устата му на всеки концерт.

"Дълго време не можех да ставам от леглото сутрин без кокаин", признава Холидей през 1998 г. пред френския всекидневник "Льо Монд", като добавя и че се е опитал да удави нещастното си детство с алкохол, опиум и канабис.

Неговият любовен живот също е рокенрол, с дълъг списък от любовници и пет брака, включително с актрисата Силви Вартан. "Аз съм рокер и като рокер трябва да живея като самотен вълк", споделя музикантът.

Когато Джони среща Джими

Джими Хендрикс, основателят на Led Zeppelin, Джими Пейдж и дори Боб Дилън са работили с Холидей в един или друг момент от живота им.

Хендрикс и неговата група подкрепят Холидей по време на обиколка на Франция през 1966 г., а Джими Пейдж работи за френския рокер за няколко музикални сесии в Париж и в Лондон.

Живее се само два пъти

След като преживява самоубийство, злоупотреба с наркотици и тежка катастрофа, състоянието на здравето на Холидей отдавна е национална мания във Франция.

Милиони от феновете на певеца са в преждевременен траур през 2009 г., след като според съобщенията му той "почти умира" на операционна маса от инфекция, вследствие на ранната операция на гръбначния му стълб.

Франция "задържа дъх" в продължение на седмици, когато звездата е поставена в медицинска кома, а хирургът, който извършва първоначалната операция, е атакуван на улицата в Париж, заради небрежността си при операцията.

Холидей споделя за случая: "Първият път, когато умрях, не ми хареса, затова се върнах."

Поклон пред светлата памет на Джони Холидей.

В памет на Малкълм Йънг

В памет на Малкълм Йънг

10 факта за Малкълм Йънг и историята на AC/DC