От късните часове на 8 септември 2022 г. Великобритания, както и още 14 държави по света, имат нов държавен глава - крал Чарлз III. Той наследи престола след смъртта на кралица Елизабет II, която тази година отпразнува Платинения си юбилей - 70 години на трона.

Ето какво знаем за процедурите покрай възкачването на престола на новия крал.

Очаква се Чарлз официално да бъде обявен за крал днес, 10 септември. Това ще се случи в двореца Сейнт Джеймс в Лондон пред церемониална комисия, известна като Съвет по възкачването на престола. В него влизат членовете на Личния съвет на монарха (т. н. Privy Council).

Снимка 586895

Източник: GettyImages

Съветът по възкачването първо ще обяви смъртта на кралицата, след което ще провъзгласи Чарлз за крал. Провъзгласяването трябва да бъде подписано от редица официални лица, сред които и настоящия министър-председател.

Малко по-късно от балкона на двореца Сейнт Джеймс Чарлз ще бъде провъзгласен за крал пред поданиците си с думите "Бог да пази краля" и за първи път от 1952 г. националният химн ще бъде изпълнен с тези думи. Топовни салюти ще огласят Лондон, Единбург (Шотландия), Кардиф (Уелс) и Белфаст (Северна Ирландия).

Коронацията на новия крал обаче не се очаква да се случи в близките месеци заради периода на траур, както и дългата подготовка, която изисква. Самата Елизабет II се възкачва на престола през февруари 1952 г., а коронацията ѝ е през юни 1953 г.

Крал Чарлз III, престолонаследникът принц Уилям и кои са останалите по ред за британския престол

Игра на тронове - кои са наследниците на английския престол

Кой следва след крал Чарлз III

Очаква се обаче, както повелява традицията, коронацията да се състои в Уестминстърското абатство, когато на главата на Чарлз ще бъде сложена златната корона на Свети Едуард, която тежи впечатляващите 2.23 кг и датира от 1661 г. А ето как беше посрещнат вчера следобед пред Бъкингамския дворец.