Във Великобритания предстоят избори в началото на юли. И, подобно на всички държави, където се задават избори, партиите правят най-различни обещания, за да спечелят избиратели. Като например връщането на задължителна военна служба.

Крал Чарлз и принц Уилям пак ядосаха принц Хари - коя е новата титла на принца на Уелс

Крал Чарлз и принц Уилям пак ядосаха принц Хари - коя е новата титла на принца на Уелс

Бъдещият крал получи това, което брат му не успя

Това обяви премиерът на Великобритания Риши Сунак като част от предизборната програма на Консервативната партия. Всички 18-годишни граждани на страната се очаква или да прекарат година военна служба, или да изпълняват доброволческа дейност в полза на обществото.

Дали този план включва и наследниците на кралското семейство? Сунак е категоричен - ако бъде приета, военната служба ще засегне и принц Джордж, принцеса Шарлот и принц Луис. Както и останалите деца в монархическата фамилия като тези на принцесите Беатрис и Йожени например.

Според изчисленията на ВВС 30 хиляди от общо 700 хил. британски граждани на възраст 18 години ще се включат в продължаващата една година военна служба. Там ще се обучават в сфери като логистика, снабдяване, киберсигурност и гражданска защита.

От останалите пълнолетни се очаква да работят като доброволци всеки уикенд в организации като Националната здравна служба, пожарната, бърза помощ, гражданска защита и локални инфраструктури за 12 месеца.

Риши Сунак пояснява в Х, че по този начин британските младежи ще получат същия шанс като връстниците си в Швеция, Норвегия, Дания и Франция, където има "форми на служба за нацията". "Ще придобият умения за цял живот - от киберсигурност до лидерство", пише още той.