Мегзит отдавна вече е факт, но някои подробности около него все още не са ни ясни. Така вчера, 7 юли, научихме за споразумение, което принцовете Уилям и Хари са постигнали още в края на миналата година.

Според финансови документи от кралския двор, двамата синове на принцеса Даяна са се договорили в бъдеще да делят по равно парите, които получават от мемориалния фонд на покойната си майка Даяна Спенсър. Те отиват само и единствено за благотворителна дейност.

Скоро след като Хари и Меган обявиха, че напускат кралския двор, стана ясно и че те вече няма да са част от общата Royal Foundation, която създадоха заедно с принц Уилям и Кейт Мидълтън.

Снимка 478584

Източник: GettyImages

А сега, когато имат своя - Archwell, макар и все още не влязла в действие, херцогът и херцогинята на Съсекс пак ще получават финансова помощ от кралския двор, за да реализират идеите и проектите си. В документите обаче фондацията им фигурира като Sussex Royal, каквито явно са били първоначалните им планове как да я кръстят, пише Evening Standart.

През 2013 г. фондацията на Уилям и Хари пое пълния контрол върху мемориалния фонд на принцеса Даяна, за да гарантира, че всички средства от него ще се изразходват само и единствено за благотворителност.

Принц Хари, рожденият ден на принцеса Даяна и първото официално изявление на херцога на Съсекс в САЩ

Как Хари отдаде почит на Даяна

Вечно любящ син

Фондът вече не набира активно средства, но продължава да получава наследства и дарения. Благодарение на това, според финансови отчети от кралския двор, през 2018 г. фондът е финансирал кралската фондация с близо 30 хиляди долара. Ако и тази година сумата е подобна, значи Хари и Меган ще получат 10-15 хиляди долара, които да изразходят за кауза или каузи по свой избор.