Смъртта на принц Филип се оказа още един повод, макар и тъжен, който да събере братята Уилям и Хари. Херцогът на Съсекс вече пристигна във Великобритания и е под карантина в двореца Кенсингтън, за да може да присъства на погребението на любимия си дядо.

Принц Филип, погребението му и ще присъстват ли принц Хари и Меган Маркъл

Ще присъстват ли Хари и Меган на погребението на принц Филип

Една необичайна церемония

А дни преди него синовете на принц Чарлз и принцеса Даяна публикуваха в социалните мрежи своите прощални послания към принц Филип, с които успяха да трогнат всички.

Принц Уилям качи в профила Kensington Royal снимка на покойния херцог на Единбург заедно с най-голямото си дете - принц Джордж. Двамата са на карета и са щастливи и усмихнати. А зад обектива е Кейт Мидълтън.

Посланието към кадъра гласи: "Вековният живот на дядо ми може да се определи като служба - на неговата страна, на Общността, на неговата съпруга, на кралицата, на семейството. Чувствам се късметлия, че не просто имам неговия пример, който да ме води, но и трайното му присъствие в живота ми като възрастен - както през добри времена, така и през най-трудните дни".

"Винаги ще съм благодарен, че съпругата ми имаше толкова много години, за да опознае дядо ми, както и за добротата, която той й показа. Никога няма да приемам за даденост специалните спомени, които децата ми винаги ще имат за прадядо си, идващ да ги вземе в каретата си и виждайки сами неговото заразно желание за приключение, както и чувство за хумор".

Снимка 526745

Източник: GettyImages

"Дядо ми беше необикновен човек от необикновено поколение. С Катрин ще продължим да правим това, което той би искал, и ще подкрепяме Кралицата през следващите години. Дядо ми ще ми липсва, но знам, че той би искал да продължим работата", завършва емоционалното си послание принц Уилям.

Принц Хари бе по-лаконичен от него, но думите му също са изпълнени с много любов, признателност и тъга. В първото си изказване, публикувано часове след новината за смъртта на принц Филип, той го нарече "човек на службата", на дълга, който има страхотно чувство за хумор, остроумие и чар. С тях той привлича вниманието на всички в стаята и никой не знае какви ще са следващите му думи.

Принц Филип, съпругът на Елизабет Втора и какво не знаем за живота на покойния херцог на Единбург

Принц Филип - живот като на филм

От буйно дете до най-голямата опора на кралицата

Докато ние ще го запомним като съпруга до най-дълго управляващия британски монарх, принц и херцог, в спомените на принц Хари той остава "моят дядо - господар на барбекюто, легенда на закачките и нахален докрай", казва Хари.