Тази седмица принц Хари се върна в родината си по една необичайна причина - да застане на свидетелската скамейка и да разкаже всичко, което са му причинили британските таблоиди през годините.

Принц Хари в съдa - признанията от поредното дело срещу таблоиди

Кой и как е съсипал живота на принц Хари

Тежки обвинения в съдебната зала

Делото срещу Mirror Gruop Newspapers, което започна преди около месец, продължи с втория ден, в който по-малкият син на крал Чарлз се изправя пред съдията и заседателите, за да разкаже своята версия за случилото се. И отново не липсваха интересни разкрития.

На второто си изслушване, което се очаква да бъде и последното, принц Хари отново заяви, че е решил да заведе делото, за да спре "малтретирането, натрапването и омразата", насочени към съпругата му Меган. За него това е бил единственият начин да я защити и да поеме "различен курс на действие", без да е нужно да въвлича кралските адвокати в процеса. 

Снимка 621577

Източник: GettyImages

И очевидно не иска да се повтори нито историята с майка му Даяна, нито с бившата му приятелка Челси Дейви, чието име бе споменато няколко пъти. Тя прекрати връзката си с принц Хари именно заради непрекъснатото следене от медиите и осъзнаването, че този кралски живот не е за нея.

Адвокатите на медийната група заявиха в своя защита, че източници на информацията за някои от 33-те статии, приложени към делото, са други сайтове и вестници, и за създаването им не са използвани нерегламентирани средства, както твърди херцогът на Съсекс.

Една от авторките на текстовете пък заяви, че не си спомня откъде е получила сведенията в тях, което определено не се хареса на ищеца. Той пък се затрудни да посочи в залата поне една конкретна статия, която е написана на базата на сведения, събрани чрез подслушване на телефона му. Заяви, че това е работа на неговите адвокати.

Снимка 621576

Източник: GettyImages

Принц Хари обаче отново категорично заяви, че медиите са подслушвали телефона му още откакто е започнал да има такъв като ученик. Но не успя да отговори с такава сигурност дали проследяването е прекратено през 2011 г. 

Херцогът на Съсекс за пръв път спомена и по-големия си брат принц Уилям в показанията си. Той заяви, че двамата са били редовно следени и тормозени в продължение на повече от десетилетие. Папараците винаги са се появявали преди него на местата, на които е трябвало да отидат, и това е създавало "огромен проблем" за сигурността им. 

Освен за "последователна незаконна дейност", принц Хари спомена и за конкретен случай на преследване от страна на фотографите, което за него "не е нормално поведение". Той категорично заяви и че щом след толкова години, в които търпи всички тези своеволия, се е изправил пред съда, значи има достатъчно доказателства, с които да подкрепи твърденията си, предава Telegraph.

Снимка 621579

Източник: GettyImages

Херцогът на Съсекс обвини таблоидите в разрушаване на връзката му не само с Челси Дейви, но и за разрива в отношенията с брат му Уилям. Статиите са пораждали недоверие между двамата, което е растяло непрекъснато. Адвокатът на принц Хари допълни, че писанията по техен адрес са "посяли семената на раздора" помежду им, чиито плод сега е липсата на каквато и да е комуникация.

И докато принц Уилям уреди исканията си към медиите заради незаконното подслушване по извънсъдебен ред с изплащане на крупна сума, по-малкият му брат засяга темата и в писмените си показания. Той пише, че те често са обсъждали личния си живот и са си доверявали лична информация. По това време двамата често са се чували по телефона и са си оставяли гласови съобщения, съдържащи "много лична и чувствителна информация за нашия личен, семеен и професионален живот".

Явно първоначално принц Хари си е мислел, че брат му разпространява споделената с него информация, докато принц Уилям си е мислел същото за него. Впоследствие обаче по-малкият е разбрал, че е жертва не само на "телефонни хакери и незаконно събиране на информация". Не че това разкритие очевидно е помогнало за изглаждане на отношенията им... Оказа се, че има и вътрешни хора от двореца, които са продавали разкрития на медиите.

Желанието на принц Хари да напусне кралския двор още преди да срещне Меган Маркъл

За какво мечтаел Хари, преди да срещне Меган

Не за всичко е виновна тя

В показанията си в съдебната зала принц Хари засегна и друга болна за него тема - тормозът от страна на медиите върху майка му Даяна. Докато с адвокатите му са събирали доказателствата за делото, са открили осем плащания към частни детективи, наети да следят майка му. И това го е накарало да се почувства много зле, сякаш е болен. Открити са и сведения, че нейните телефони също са били подслушвани.