Решението на принц Хари и Меган Мaркъл да напуснат кралския двор е най-коментираната тема в последните дни. Но освен да разберем какво следва от тук нататък, не по-малко интересно е и да се проследи какво доведе до това решение на херцога и херцогинята.

Има две основни тези - едната е, че идеята е изцяло на Меган, а другата - че Хари е имал не по-малкото желание да го направи, но досега все не му е достигала смелост. A ние сме на мнение, че истината е някъде там, по средата.

Още с началото на връзката си с принц Хари, Маркъл е билa напълно ясно в какво се забърква. Когато една разведена американка прекрачи прага на британския кралски двор, тя няма как да не се превърне в една от най-одумваните жени. И точно това се случи.

Разкрития за семейството и миналото й, сравнения с Кейт Мидълтън, доказателства, че не е достойна за мястото и титлата си, расистки изказвания - много се изписа за Меган в последните две години, което въобще не е неочаквано. Нито за нас, нито за нея.

С отказването от кралските привилегии, Хари и Меган няма да бъдат следвани от "кралската рота" журналисти, която отразява всяка тяхна публична поява. Вместо това, те ще са свободни да избират кои представители на медии да отразяват достоверно дейността им.

Но тази на пръв поглед свобода вероятно ще доведе до още повече спекулации по техен адрес. Поне е сигурно, че херцогинята няма да бъде критикувана за всяко свое движение, жест или мимика, които, според някои, не се вписва в кралски протокол.

А нападките, които Меган изтърпя преди, по време и след бременността си, са една от основните причини, които се изтъкват за решението им. Все пак, самият Хари заяви преди няколко месеца, че не иска историята с покойната му майка да се повтаря.

И като един любящ съпруг, херцогът на Съсекс също реши да започне живота си на чисто, за да може любимата му жена да се чувства щастлива. Докато някои казват, че Меган просто е взела целия контрол върху решенията му, други са на мнение, че водещата сила е любовта.

Не бива да забравяме и съществения факт, че принц Хари винаги е бил аутсайдерът на кралския двор, винаги в сянката на по-големия си брат. Затова не е правилно цялата "вина" за решението на кралската двойка да се прехвърля изцяло на Меган.

В документален филм от 2017 г., посветен на 20-та годишнина от смъртта на принцеса Даяна, принц Хари заявява в прав текст, че е искал да се откаже от всички привилегии, с които е роден, и да заживее нов живот, когато е бил на 20 и няколко.

Принц Хари, Меган Маркъл и защо им е бесен принц Чарлз

Чарлз е бесен на Хари и Меган

Разочарованието е голямо

Тогава нямаше смелостта да го направи, но Меган се появи като неговото спасение, олицетворение на свободата, за която винаги е мечтаел. Освен това, у херцога на Съсекс винаги е имало една тъга и малко гняв по отношение на кралското семейство заради неясните обстоятелства, при които загина майка му. Затова и Хари, и Меган имат своите основателни причини да поискат новия си живот.