Дизайнерът Карл Лагерфелд е починал днес, 19 февруари, на 85-годишна възраст. Новината дойде първо от френските медии. Именно във Франция той е прекарал последните мигове от живота си, след като снощи е бил хоспитализиран по спешност в местна болница. Повече информация относно причините за смъртта засега не се съобщава.

В последните 30 години Лагерфелд бе лицето и мозъка на модната къща Chanel. Всяко ревю, представящо нова колекция, завършваше с неговото появяване на подиума. Но не и последното на котюр седмицата на модата в Париж.

Лагерфелд на последното ревю през декември 2018 г.

Източник: GettyImages

Лагерфелд на последното ревю през декември 2018 г.

Отсъствието му на това важно събитие веднага породи слухове, че Карл има здравословни проблеми. От бранда пък заявиха, че просто се чувства изморен, а и има достоен заместник - Върджин Виард. Броени дни след това обаче, идва и новината за кончината на дизайнера.

Това е загуба най-вече за света на модата, но не само. В последните години Карл Лагерфелд навлезе в и козметичната индустрия, пускайки на пазара собствена линия декоративна козметика. Освен като дизайнер, той бе познат и като фотограф и карикатурист.

Пенелопе Крус пред обектива на Карл Лагерфелд

Пенелопе Крус пред обектива на Карл Лагерфелд

Какво ги събра

Десетилетия наред Лагерфелд бе в ролята на творчески директор на Chanel, като предизвика една истинска революция в бранда, съчетавайки по своите виждания класическата визия и едно доста по-нестандартни модни решения. Освен това, дизайнерът създаде и своя модна марка, където си даде пълната свобода да развихри въображението си.

Слънчевите очила и косата, вързана на ниска опашка, са запазените марки на Лагерфелд, които превърна и в лого на своя бранд. Риза с висока, бяла яка, черна вратовръзка, плато, кожени ръкавици и безброй пръстени - така ще запомним един от най-ексцентричните дизайнери на нашето време.