След като бе депортиран от Австралия и не получи възможност да се състезава на Откритото първенство в страната, Новак Джокович се върна в родна Сърбия и предпочете да запази мълчание за бъдещите си ходове. Появи се обаче информация, че може все пак да склони да се ваксинира, за да вземем участие в следващите турнири от Големия шлем.

Новак Джокович и решил ли е тенисистът да се ваксинара

Решил ли е Новак Джокович да се ваксинира

Неочакван развой

Близо месец след австралийската сага, Ноле за пръв път коментира кариерните си планове за тази година по време на интервю за BBC. И е категоричен, че няма да вземем участие в предстоящите състезания, ако от него се изисква да се ваксинира срещу COVID-19. 

Това значи, че най-вероятно Джокович ще пропусне Уимбълдън, който е печелил шест пъти, както и Откритото първенство на Франция, в което е бил победител два пъти. И освен евентуалните нови титли, той ще жертва и милиони награден фонд в името на убежденията си.

Снимка 563573

Източник: GettyImages

"Да, това е цената, която съм готов да платя", заяви сърбинът, който вече рискува възможността да стане най-великият тенис играч на всички времена. "Защото принципите на вземане на решения за тялото ми са по-важни от всяка титла или нещо друго. Опитвам се да бъда в хармония с тялото си, доколкото е възможно", категоричен е той. 

Въпреки твърдата си позиция, Ноле държи да не бъде приобщаван към движението на антиваксърите, защото никога не е бил против ваксинацията като цяло. Просто въз основата на получената информация конкретно за тези ваксини е решил да не прибягва до тази крачка.

Той "държи ума си отворен" и все пак не изключва на 100% възможността в един даден бъдещ момент да си постави ваксина, "защото всички ние се опитваме да намерим заедно най-доброто възможно решение за елиминиране на COVID-19."

Снимка 539780

Източник: GettyImages

Френските власти наскоро обявиха, че изискването за ваксинация или скорошно боледуване за участие в спортни турнири в страната продължава да е на дневен ред. Бяха и категорични, че за Джокович няма да се правят изключения. Откритото първенство ще се проведе от 22 май до 5 юни, предава Daily Mail.

Около Уимбълдън все още цари по-голяма неяснота, защото Великобритания непрекъснато отпуска мерките, свързани с COVID-19. Но и от там са категорични, че ако има правила, важащи за всичко, за Ноле няма да има изключение. Излизането му на кортовете в САЩ също е под въпрос, защото за влизане в страната също има изискване за ваксинация.

В интервюто си Джокович също така категорично отрече предположенията, че документите с тестовете му за COVID-19 са били подправени и поясни, че грешката в един от тях е неволна. "Бях наистина тъжен и разочарован от начина, по който всичко завърши за мен в Австралия", не скри той.

Новак Джокович, QuantBioRes и инвестицията на тенисиста в лекарство срещу COVID-19

Поредният изненадващ ход на Джокович

Как ще спечели от пандемията

И държи да поясни, че депортирането му от Австралия не е било заради нежеланието му да се ваксинира, а заради личните виждания на министъра на миграцията, който е сметнал, че има вероятност да създаде антиваксърски настроения в страната. И от това му е станало най-обидно.