На 3 септември 2022 г., в град Аман, в присъствието на краля на Хашимитско кралство Йордания Абдула II, княгиня Мириам Унгрия се венча за принц Гази Бин Мохамед, става ясно от официалното съобщение на кралския двор на Йордания. 

Новината за сватбата на вдовицата на княз Кардам и йорданския принц беше разпространена и на официалната страница на Симеон Сакскобургготски, научаваме от Hola. Става ясно, че княгиня Мириам запазва своето православно вероизповедание и след сватбата си.

"След продължителния мъчителен период по време на боледуването на княз Кардам и последвалата негова кончина, българското царско семейство се радва на тази сватба. Още повече и предвид приятелството между двете семейства", се казва още на официалната страница на българския монарх.

Княз Кардам Търновски - първородният син на Симеон Сакскобургготски, почина през 2015 г. почти седем години след като преживя автомобилна катастрофа и изпадна в кома. Кончината му настъпи в мадридска болница в резултат на белодробна инфекция, като следствие от дългогодишното му обездвижване. Двамата с княгиня Мириам имат две деца - Борис и Белтран.

Снимка 586491

Източник: GettyImages

Що се отнася до принц Гази Бин Мохамед, той е приятел на родното царско семейство от дълги години. Гази Бин Мохамед завършва литература в един от най-престижните в света университети Princeton. По същото време там учи и княз Кирил, а двамата с йорданския принц са съквартиранти по време на следването си. Оттам се създава и близката връзка между българското и йорданското семейство.

След смъртта на Кардам по инициатива на йорданския принц е поставена каменна възпоменателна плоча в памет на българския княз на брега на река Йордан. Това е било едно от любимите места на княз Кардам в Светите земи.

Снимка 586490

Източник: GettyImages

Принц Гази е син на принц Мохавед бин Талал (1940-2021 г.) и неговата първа съпруга принцеса Фериял (родена 1945 г. като Иршаид). Негов вуйчо е покойният йордански крал Хюсеин, което го прави първи братовчед на сегашния монарх крал Абдула II.

Мафалда Сакскобургготска, Марк Абуслейман и новианта за годежа на княгинята

Голямата новина на Мафалда Сакскобургготска

Царската внучка предприема важна стъпка в живота си

Мириам е родена на 2 септември 1963 г. в Мадрид като Мириам Унгрия и Лопес. Завършила е история и география, като специализира история на изкуството в университета Complutense в Мадрид.