На 82 години почина актьорът сър Майкъл Гамбън. Той е известен най-вече с ролята си на професор Албус Дъмбълдор в шест от осемте филма за Хари Потър, припомня BBC.

"Съсипани сме от новината за загубата на сър Майкъл Гамбън", съобщава неговото семейство в изявление. "Любящ съпруг и баща, Майкъл почина тихо в болница след битка с пневмония. Край леглото му бяха съпругата му Ан и синът Фъргюс".

Сър Майкъл, който е роден в Дъблин, работи в телевизията, киното, театъра и радиото през петдесетилетната си кариера. Ирландецът е играл в 148 филма и телевизионни продукции - внушително число дори за човек на неговата възраст. И това без да броим обемната му работа на сцената. За това време той печели четири награди Бафта.

Освен главната си роля в Хари Потър, базиран на романите на Джоан Роулинг, сър Майкъл играе френския детектив Жул Мегре в сериала на ITV Maigret. Той е изиграл двама английски крале: крал Едуард VII в "Изгбения принц" (2003 г.) и неговия син крал Джордж V в "Речта на краля" (2010 г.). Със същия успех Майкъл Гамбън се превъплъти и в ролята на злодеи, гангстери и крадци. Запомняща се остава ролята му в "Готвачът, крадецът, неговата жена и нейният любовник" на Питър Грийнауей, който е ключов и за кариерата на Хелън Мирън.

Снимка 635702

Източник: GettyImages

Той започва кариерата си като един от първоначалните членове на Кралския национален театър в Лондон и продължава да участва в редица пиеси по Шекспир. Посветен е в рицарство за заслуги към развлекателната индустрия през 1998 г.