Обикновено не си представяме кралски величия да готвят в кухнята. Времената обаче се променят, а покойната Елизабет Втора никога не се е вписвала във всички клишета, които позицията й предполага. И дори е готвела.

Елизабет Втора и как ще се използва името на покойната кралица

Кой има право да ползва името на Елизабет Втора

Правителството налага строги правила

Една от любимите й рецепти според бившия й личен готвач Дарън Макгрейди, който е работел и за принцеса Даяна, са шотландските палачинки. Според Royal Collection Trust рецептата е дадена на кралицата от президента Айзенхауър около 1960 г.

Характерното за рецептата е не само американският й произход, а използване на три различни набухвателя. А ето я и нея.

Снимка 628783

Източник: iStock

Съставки:

1 яйце

2 с.л. нерафинирана захар

1 ч.л. разтопено масло

250 мл мляко

1 ч.л. сода бикарбонат

240 гр. бяло брашно

2 ½ ч.л. бакпулвер

1 ½ ч.л бакпулвер от винена киселина (предлага се в някои магазини за био храни)

100 гр. масло (за пърженето)

Първата стъпка е да се пресеят и смесят всички сухи съставки. След това се добавя яйцето, млякото и разтопеното масло и се бърка добре до получаването на хомогенна смес. Тя трябва да е относително течна, но да запазва формата си, когато я сипем в горещ тиган.

Загряваме котлона на средна температура, след което пускаме малко масло в тигана и оформяме палачинките. Няколко могат да се пържат едновременно. Обръщаме с помощта на шпатула, за да се сготви от другата страна.

Палачинките се сервират с малко масло и домашен конфитюр. През лятото бихме добавили и пресни плодове.