Никой в България не беше чувал за Кристиан Костов, преди момчето да се качи на сцената на X Factor през 2015 г. Точно тогава обаче той успя трайно да прикове интереса на много хора върху себе си. И ако все пак имаше такива, които и след края на музикалното предаване продължаваха да не знаят кой е той, то участието му в Евровизия през 2017 г. беше достатъчно, за да знае сега всеки кой е Кристиан Костов.

Искрен, леко мнителен и спокоен. Така Кристиан определя себе си, помолен да го направи в три думи. Но не би могъл да направи същото, ако трябва да използва само три песни, защото слуша толкова много музика и харесва толкова много изпълнители, че му е абсолютно невъзможно да ги сведе до три любими.

Собствената му песен "Beautiful Mess" донесе на Кристиан второ място на Евровизия в Киев. Той стана и първият българин, носител на наградата за дебютиращи европейски изпълнители, добили голяма популярност извън границите на собствената си държава. Освен нея, Кристиан получи и друго голямо отличие - Изборът на публиката, в рамките на връчването на отличията Европейски музикален дебют без граници в края на 2017 г.

Снимка 373753

Източник: Virginia Records

И макар да си мислим, че Евровизия може би е най-голямото предизвикателство за него, всъщност се оказва, че не е така.

"Най-голямото предизвикателство за мен е да направя така, че да ме слушат колкото се може повече хора. А това не е никак лесна задача. Евровизия беше страхотен трамплин, но единственото нещо, което сега ме движи напред, е да правя качествена музика."

Доказателството е последната му песен "Get It". Специална, така я определя самият Кристиан. А причината е, че това е първият проект, който създава сам от начало до край. "Аранжиментът, музиката, текстът - всичко мина през мен."

Но "Get It" е специална и защото Кристиан работи в съавторство брат си Даниел. "Знам, че той никога не би ме излъгал, че не би ме предал и че винаги ще пази гърба ми. Когато Даниел и жена му Мария са до мен, се чувствам спокоен."

Спокоен, за да твори и създава нова музика. Макар Кристиан да признава, че най-сигурен сред стиловете се чувства в соул, фючър поп и ритъм енд блус музиката, жанрът на "Get It" е интересен микс между модерен поп, ритъм енд блус и деликатна симбиоза от ърбън хип-хоп и вдъхновени от азиатско звучене елементи.

Снимка 373756

Източник: Virginia Records

Защо точно такъв микс от стилове? Да търсим ли някакви скрити послания?
Имам потребност да бъда максимално искрен. Виждате ме усмихнат на снимки и видеа, но имам и друга страна. Затова се радвам, че хората реагират позитивно и на един малко по-различен Кристиан Костов. Толкова много хора ми писаха, че откриват себе си в текста на "Get it". А това означава всичко за мен, защото виждам, че не съм сам.

Ако песента и албумът трябва да имат послание, то то е, че животът не е само хубави моменти и положителни емоции. Има и проблеми, но точно това го прави интересен. Искам хората да знаят, че всъщност никога не са сами.

Защо избра Shower Thoughts (буквално "мисли под душа") за име на новото си EP?
Реших да го кръстя така, защото открих, че дълбоките и интересни мисли изскачат, докато хората правят по-обикновени неща - когато са под душа например.

За съжаление днес тези моменти са единственото време, в което можем да бъдем сами със себе си, защото единствено тогава сме извън обсега на социалните мрежи и на всякакви други глупости, с които се занимаваме.

Какво те вдъхнови и как реши сам да пишеш песните си?
Вдъхнови ме едно момиче. След като ми пусна свои песни, които бяха наистина страхотни, ме хвана за ръка и ми каза, че истински вярва в мен. Каза ми, че и аз мога да правя подобни песни, дори и по-добри.

Тя и думите ѝ ме изпълниха с вдъхновение и мисля, че новото EP се получи наистина страхотно. Не знам как да опиша музиката си с думи, но мога да кажа, че това е най-хубавото нещо, което съм правил досега.