Каква е вероятността все по-често да виждаме кралски особи, облечени във военна униформа? Ако съдим от новините в последната седмица - голяма. Първо видяхме Кейт Мидълтън на терен в камуфлажни дрехи, а след това научихме за военното обучение на принцеса Леонор.

Кейт Мидълтън, полковник на Ирландската гвардия и тренировката на принцесата

Кейт Мидълтън в неочаквана светлина

В какво се включи принцесата

Нещата стават още по-сериозни с крал Харалд. Норвежкият държавен глава започна седмицата с посещение на границата на страната му с Русия. Тя се простира по дължина на 198 км и в момента е от най-наблюдаваните в цяла Европа заради войната в Украйна.

Харалд пристигна край североизточния град Хиркенес, където специален гарнизон има задачата да патрулира територията. През лятото използват лодки, а през зимните месеци - ски и моторни шейни за целта, поясняват от Royal Central.

Кралят се срещна още с шефа на гранична полиция Йенс Арне Хьойлунд, който разкри предизвикателствата пред работата на службата му, както и с директорката на местната полиция Елен Катрине Хета.

Позицията на Норвегия в региона е ключова във връзка с руската инвазия в Украйна, защото страната е единствената от скандинавските държави, която е член на НАТО. Финландия също има граница с Русия, която в момента е една от най-строго охраняваните в Европа.