Основната тема в Бъкингамския дворец в следващите 90 дни ще бъде коронацията. Тържественото събитие, на което Чарлз ще бъде коронован за крал на Великобритания, ще се състои на 6 май, а вече се знаят и някои подробности за програмата.

Коронацията на Чарлз Трети и Камила, и повече подробности за програмата

Каква изненада ще включва коронацията на Чарлз

Бъкингамският дворец разкрива първите планове за церемонията

Докато чакаме да бъдат обявени големите музикални имена, които ще вземат участие в концерта пред замъка Уиндзор през празничния уикенд, получаваме друга новост - дворецът разкри официалното лого на коронацията на крал Чарлз Трети.

То е в цветовете на британския флаг и изобразява цветя, които да напомнят за любовта на краля към природата. Това не са какви да е цветя, е четирите национални: розата на Англия, нарцисът на Уелс, магарешкият бодил на Шотландия и детелината на Северна Ирландия.

Четирите цвята се повтарят и са вплетени в образа на короната на Сейнт Едуард - златната корона, изработена през XVII век за коронацията на крал Чарлз Втори, с която ще бъде коронован и синът на кралица Елизабет.

Любопитно е, че Бъкингамският дворец е наел известно дизайн студио за логото на коронацията. Това е LoveFrom, което е собственост на Джони Ай - бившият дизайнер на Apple, поясняват от Dezeen. Логото ще бъде използвано на знамена, мърчъндайз и всякакви предмети, които се използват по време на уикенда на коронацията.