Месеци след смъртта на Елизабет Втора стана ясно, че тя е оставила богат архив от писма и лични дневници. Заговори се, че дългогодишният й помощник Пол Уайбрю ще се заеме със сортирането на всичко това, като дори може част от нещата да бъдат подготвени за печат.

Кралица Елизабет Втора и ще бъдат ли публикувани личните й писма и дневник

Какво има в тайния дневник на Елизабет Втора

Какво още може да научим за нея

От друга страна Пол Питърсън, учен от университета Оксфорд, изказа възмущението си, че всички тези книжа не са предадени на Националния архив на Великобритания, защото твърде вероятно е да съдържат ценна информация за страната.

На този фон крал Чарлз е първият човек, който се притеснява от евентуално разгласяване на съдържанието на дневниците и личната кореспонденция на майка си. 74-годишният монарх се опасява, че те съдържат лични оценки по наболели за кралското семейство теми.

Снимка 630919

Източник: GettyImages

Сред тях са отношенията с първата му съпруга принцеса Даяна, впечатленията на Елизабет Втора от първите години на връзката на внука й Уилям с Кейт Мидълтън, скандала с принц Андрю, както и по-скорошното напускане на семейството от принц Хари и Меган Маркъл.

"Чарлз знае, че документите са пълни с "бомби" и разчита, че Пол (Уайтбрю - б.а.) ще направи всичко възможно те да не видят бял свят", коментира източник на In Touch Weekly. Кралят е наясно, че разгласяването на личните мисли на покойната кралица биха могли да опетнят паметта й, но и да навредят сериозно на имиджа на кралското семейство.

Снимка 614003

Източник: GettyImages

Пол Питърсън от Оксфорд пък напомня пред Guardian, че всички кралски книжа подлежат на 100-годишно ембарго, освен това семейството има право да одобри или да не одобри евентуални публикации.