Наскоро Netflix шокира мнозина, след като обяви, че ще плати 80 милиона долара, за да получи ексклузивни права над култовия сериал "Приятели".

Netflix, "Приятели" и колко похарчи компанията, за да задържи сериала

Колко плати Netflix за "Приятели"

Една доста голяма сума

Някои биха се зачудили как е възможно цели 15 години след края на сериала правата все още да имат подобна стойност, но ние не сме толкова изненадани.

"Приятели" е един от най-печелившите и гледани сериали в историята на телевизията, който продължава да носи всяка година над 1 милиард долара на продуцентите от Warner Brothers. 

Наскоро колегите от Marketplace публикуваха данни относно печалбите на сериала, които сочат, че всяка от звездите в главните роли получава по 20 милиона долара всяка година.

А ние се чудехме защо повечето от тях спряха да се появяват във филми и телевизионни предавания.

За първите серии всеки от тях е получавал по "едва" 22 500 долара, но това бързо се променя след сезон 6, когато актьорите си договарят бонус към заплатите си от 2% от цялостните печалби от продукцията.

В началото на сезон 9 пък всички са договорили доход от по 1 милион долара на серия, с което през далечната 2002 г. е поставен рекорд в бранша. 

Твърди се, че Дженифър Анистън е получавала по повече от останалите, но няма какво да ги жалим - 15 години по-късно милионите продължават да влизат в сметките им.